Čtvrtek, 18. dubna 2024

V CHKO Žďárské vrchy bylo vyhlášeno 50. zvláště chráněné území

V CHKO Žďárské vrchy bylo vyhlášeno 50. zvláště chráněné území

Na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy bylo vyhlášeno 50. maloplošné zvláště chráněné území. Nová přírodní památka s názvem Bučina - Spálený kopec se nachází v okrajové části CHKO, zasahující do Pardubického kraje. Vyšší stupeň ochrany se bude týkat 38 hektarů lesa mezi Svratouchem a Čachnovem, řekl dnes ČTK Jan Staněk ze Správy CHKO.

Přírodní památka byla vyhlášena kvůli dvěma bučinám, které dohromady zabírají asi 15 hektarů. Věk stromů je tam různý, u nejstarších buků se odhaduje kolem 150 let. "Je to po Žákově hoře a několika dalších málo bučinách ve Žďárských vrších další významné území, kde se zachovaly souvislejší bukové porosty," přiblížil Staněk. Původní bučiny byly jinak kvůli stoupajícímu hospodářskému využívání lesů postupně přeměněny ve smrkové lesy.

Bučina - Spálený kopec není podle Staňka významná jen z lesnického hlediska, ale především z přírodovědeckého. "Na ty bučiny jsou vázány určité druhy rostlin a živočichů," vysvětlil. V bučinách jsou i přestárlé a postupně se rozpadající stromy, což je dobré například pro ptáky hnízdící v dutinách. Díky vyšší ochraně území nebude možné les nikdy zcela vytěžit. "Zůstane tam určitý podíl starých stromů pro živočichy a rostlinné organismy," doplnil Staněk.

Lokalita je součástí státních lesů. Staré stromy, na něž je vázána řada chráněných živočichů, se tam zachovaly díky tomu, že se jedná o bývalou oboru. "Roky zde Lesy České republiky ví o výskytu například sýce rousného, holuba doupňáka a plšíka lískového," uvedl výrobně technický ředitel Vladimír Krchov.

Vyhlášení nové přírodní památky je součástí letošních oslav 40. výročí vyhlášení CHKO Žďárské vrchy, šesté největší z 25 CHKO v Česku. Území zabírající 709 kilometrů čtverečních je cenné kvůli členité krajině, která je charakteristická střídáním luk, pastvin, polí, lesů a rybníků. Jedná se o chráněnou oblast přirozené akumulace vod. Pramení v ní pět řek - Sázava, Chrudimka, Doubrava, Svratka a Oslava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů