Úterý, 19. března 2024

Unikátní systém filtrace vody

Dunea jakožto jedna z největších nizozemských vodárenských společností zásobuje 1,2 miliony obyvatel města Haag a okolí 80 miliony krychlových metrů pitné vody ročně.

Unikátní systém filtrace vody

Spotřeba vody každým rokem roste spolu s tím, jak roste počet obyvatel a zvyšují se jejich nároky na komfort. Nizozemská vodárenská společnost Dunea využívá unikátní systém filtrace říční vody, kterou může zásobovat přes milion obyvatel. Za tím vším ale stojí společnost ABB, která dodala všechny potřebné komponenty pro tento systém.

Společnost ABB zautomatizovala všechny výrobní a distribuční provozy přední nizozemské vodárenské společnosti Dunea zavedením unikátního ekologického výrobního postupu, který využívá pobřežní písečné duny k úpravě říční vody na pitnou vodu pro celkem 1,2 milionu obyvatel.

Řešení společnosti ABB, System 800xA Extended Automation, umožní nizozemským vodárnám Dunea transformovat zastaralé systémy s množstvím procesů na jeden moderní systém, který bude z jednoho centralizovaného velína řídit a kontrolovat všechny operace nezbytné k výrobě a distribuci vody. Thijs Aanhane, provozní ředitel, Dunea, k tomu říká: "Díky dlouholetým dobrým zkušenostem víme přesně, co můžeme od společnosti ABB žádat a ABB ví naopak přesně, jakou kvalitu požadujeme. Je to pro nás skvělá a přínosná spolupráce, přesně taková, jakou potřebujeme," a dodává: "Hlavní výhodu nového řešení spatřujeme v tom, že díky systému 800xA můžeme nyní řídit a sledovat čisticí procesy každého výrobního pracoviště z jednoho ústředního velína."

Řešení nahradí dosavadní systémy procesní automatizace v pěti výrobních závodech společnosti Dunea, které měly dříve každý svůj vlastní systém vyžadující také svůj vlastní velín, operátory, hardware a software a strategii pro náhradní díly.

Řešení v podobě jednoho komplexního systému

Dunea jakožto jedna z největších nizozemských vodárenských společností zásobuje 1,2 miliony obyvatel města Haag a okolí 80 miliony krychlových metrů pitné vody ročně.

Výměna decentralizovaných systémů za jediný integrovaný provoz přináší značné výhody, z nichž nejdůležitější je standardní a jednotný systém řízení procesů. Automatizační řešení ABB také výrazně posílí efektivitu společnosti Dunea, sníží provozní a personální náklady a zvýší spolehlivost výrobních postupů. Pro samotné zákazníky to znamená, že budou mít zajištěny stabilní dodávky kvalitní pitné vody.

Proces úpravy vody společnosti Dunea je výjimečně šetrný k životnímu prostředí a je považován za jediný svého druhu na světě. Voda se čerpá z místní řeky do podzemní čerpací stanice, kde probíhá její předběžné čištění přes pískové filtry. Poté je vedena na jednu ze tří pobřežních lokalit, kde se slévá s dešťovou vodou a kde je zhruba dva měsíce přirozenou cestou filtrována skrze písečné duny. Výsledkem procesu je tzv. "dunová voda". Ta poté prochází procesem změkčování a filtrace, při níž se odstraní písečná zrna a ostatní částice, a nakonec je uskladněna do nádrží, kde je připravena pro distribuci do vodovodní sítě. "Abychom proces úpravy pitné vody co nejvíce zefektivnili, modernizujeme proces automatizace všech závodů podle standardu automatizovaného systému 800xA společnosti ABB," uvedl Thijs Aanhane, provozní ředitel společnosti Dunea.

Společnost Dunea navíc vyvinula vlastní software pro nový automatizovaný systém ABB. Tento software s názvem Plenty umožňuje přístup k datům a zobrazení výrobního procesu v kterémkoli závodě, v kteroukoli dobu a z kteréhokoli pracoviště. Obdobným způsobem jsou k dispozici provozní příručky, kontrolní schémata čerpadel a ventilů, seznamy parametrů a výrobní data a dokumentace.

Společnost ABB dodávala také původní automatizované systémy v 80. a 90. letech. Smlouva na nové řešení byla předmětem výběrového řízení, v němž uspěla právě společnost ABB. K výběru společnosti ABB vedly dva hlavní důvody: přizpůsobivost platformy System 800xA umožňující začlenit koncepci Plenty a konkurenceschopnost celkových nákladů na vlastnictví řešení.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů