Sobota, 20. dubna 2024

Buďte i v kuchyni hospodární

Otázka úspory energií a kladného přístupu k životnímu prostředí se dnes nese celým hotelovým provozem. Zákonitě tak nemůže minout kuchyni. V tomto oboru je patrný nárůst produktů s různými funkcemi typu "energy", které mohou v důsledku uspořit i vaše finance.

Buďte i v kuchyni hospodární

Například společnost Electrolux Professional má ve svém výrobním programu mnohá technologická řešení, která svými konstrukčními vlastnostmi přispívají ke snižování spotřeby energií. Aplikuje rozsáhlé systémy řízení založené na ISO14001 a ISO9001 a za své úsilí o výrobu a vývoj ekonomicky výhodných a ekologicky šetrných výrobků byla poctěna mnoha oceněními a certifikáty. Namátkou lze uvést např. zařazení do žebříčků Dow Jones Sustainability World Index, Sustainable Energy Award nebo certifikace Kiwa GASTEC, UK-ECA, USA-Energy Star.

KONVEKTOMATY JEDOU NA ZELENOU

"Konkrétně v rámci Electrolux Professional technologií pro gastronomii mluvíme o výrobkovém programu Green Spirit, který zahrnuje pouze produkty, jež přinášejí významné úspory ve spotřebě plynu, elektřiny, vody, čisticích prostředků a omezení emisí uhlíku a dusíku. Do této kategorie samozřejmě patří konvektomaty Electrolux air-o-steam," vysvětluje Vladimír Kremláček z Electrolux Professional. U plynových modelů hovoří o úsporách plynu až o 20 %, a to díky unikátním hořákům generace NXT. Za zmínku stojí i následný příspěvek k ochraně životního prostředí a s tím související až o 20 % nižší emise oxidu uhlíku a dusíku. Konvektomaty Electrolux air-o-steam byly oceněny oběma typy certifikátů Gastec QA za extra vysokou účinnost a extra nízké emise spalin a v současné době jsou zřejmě jedinými, které tyto oba certifikáty vlastní.

Další produktovou skupinou s podobnými vlastnostmi jsou chladicí zařízení řady Electrolux HD pro svou až o 73 % nižší spotřebu energie oproti běžným chladicím zařízením. Úspory je zde dosaženo díky hustotě a tloušťce izolačních materiálů, výkonným kompresorům a odtávací technologii Smart, jejíž princip spočívá v důmyslné technologii, která započne a probíhá pouze tehdy, když se vytvoří led na výparníku, a skončí, jakmile se led rozpustí.

ŠETŘETE S VARNÝM ZAŘÍZENÍM

Ekologický, ale i ekonomický efekt je možné nalézt i u varných zařízení. Pevné místo ve výrobním programu Electrolux Professional mají indukční sporáky. Úspory energie u nich tkví v omezení tepelných ztrát, rychlém a precizním ovládání výkonu a absenci nutnosti předehřívání.

Dalším řešením jsou provedení tálových sporáků EcoTop, jež se vyznačují snížením tepelných ztrát až o 60 % ve srovnání se standardními plotýnkovými sporáky. Otevřené plynové hořáky u varných technologií využívají buď patentovanou konstrukci hořáků Flower Flame, která zajišťuje optimální rozložení plamene pod varnou nádobou tím, že se vždy přizpůsobí průměru dna, nebo systém detekce umístění nádob nad plynový hořák s názvem Ecoflam.

MYČKY S PUNCEM "ENERGY"

Společnost Winterhalter, vyrábějící profesionální myčky nádobí, také myslí na kvalitu životního prostředí a hospodárnost provozu. Mezi její hlavní funkce v tomto směru patří zpětné získávání energie s názvem Energy, jež v současné době rozšiřuje na další typy myček, tedy nejen řady GS 500 (průchozí stroje) a GS 600 (myčky na kuchyňské nádobí), ale také na stroje řady STR (mycí stroje s automatickým posuvem). Funkce Energy spočívá v odsávání horké vodní páry z vnitřního prostoru stroje, tato energie je pak používána k zahřívání studené přívodní vody. Hospodárný je také proces mytí skleniček ReTemp, jenž v kombinaci se speciálními mycími prostředky snižuje náklady na energii.

Lucie Gallo ze společnosti Winterhalter dále v souvislosti s hospodárností provozu vysvětluje zajímavé téma cost a time managementu: "Pokud je při použití profesionálních myček použita kvalitní technologie, je upravena voda, použity výkonné mycí prostředky a je správně nastaveno dávkování prostředků, délka mycího procesu i vhodně zvolené koše, při mytí se například nádobí nemusí předmývat, mýt dvakrát nebo po umytí pulírovat."

Zdroj: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů