Čtvrtek, 28. března 2024

Tání pevninských ledovců zvyšuje hladiny moří o 1,3 mm ročně

Tání pevninských ledovců zvyšuje hladiny moří o 1,3 mm ročně

Tání ledu na Antarktidě a v Grónsku se za posledních 20 let zrychlilo a brzy se stane nejvýznamnější příčinou vzestupu hladin světových moří a oceánů. Podle výsledků výzkumu, ze kterého cituje BBC, tání ledu v obou polárních oblastech každoročně zvyšuje hladiny oceánů o 1,3 milimetru.

Podle týmu vědců okolo Erica Rignota z Kalifornské univerzity, kteří k závěrům došli na základě klimatických modelů a analýzy satelitních dat z let 1992 až 2009, se hladiny světových vod zvyšují ročně celkem o asi tři milimetry. Míra, kterou ke zvyšování hladin oceánů přispívá tání ledu v polárních oblastech, se ale zvyšuje a překračuje odhad Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) z roku 2007.

V roce 2006 ztrácely podle vědců antarktický a grónský pevninský ledovec dohromady 475 miliard tun ledu ročně. Toto množství dále roste - u grónského ledovce o 22 miliard tun a u antarktického ledovce o 14,5 miliardy tun ročně.

Pokud se bude úbytek ledu dále zrychlovat tímto tempem, mohla by do roku 2050 voda z obou oblastí zvýšit hladiny oceánů o 15 centimetrů. Podobný dopad by měla mít voda uvolněná z horských ledovců a dalších zdrojů.
"To, že pevninské ledovce budou hlavní příčinou vzrůstu hladin světových moří v budoucnosti, není překvapivé, protože je v nich mnohem více ledu než v horských ledovcích," říká Rignot, který je také zaměstnancem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). "Překvapivé ale je, že (k růstu hladin) zvýšeným způsobem přispívají pevninské ledovce již nyní."

Do roku 2100 by podle vědců mohlo tání pevninských ledovců způsobit vzestup hladin světových oceánů o 56 centimetrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů