Pátek, 26. dubna 2024

Sektor udržitelné výstavby jako Lead Markets Evropské unie

Sektor udržitelné výstavby jako Lead Markets Evropské unie

Iniciativa LMI (Lead Markets Initiative - Iniciativa na podporu vůdčích trhů, lze použít i překlad "rozhodující trhy") je politikou EU šesti sektorů (e-Health, ochranné textilie, udržitelná výstavba, recyklace, bioprodukty a obnovitelné zdroje energie) s aktivitami na snižování bariér a odstraňování překážek pro uvádění nových produktů či služeb na trh. Vůdčí trh je trhem pro produkty i služby v oblasti, v rámci nějž byla poprvé uvedena na trh mezinárodně úspěšná inovace (technologická či z oblasti služeb) a je na něm rozvíjena spektrem služeb.

Členské země EU i průmysl spolupracují v sektorech v rámci akčního plánu s předpisy, standardizací, veřejnými zakázkami a podpůrnými aktivitami (životní prostředí, pohodlí a zdraví). Jedním ze šesti rozhodujících trhů je i sektor udržitelné výstavby (Sustainable construction).

Důvody k volbě sektoru udržitelné výstavby a jeho podpoře vůdčími trhy jsou následující: je inovativní; nabízí řešení ke strategickým, sociálním, ekologickým a ekonomickým výzvám; má technologické a průmyslové zastoupení v Evropě a závisí na vytvoření příznivých rámcových podmínek veřejnými politikami.

Sektor udržitelné výstavby zahrnuje rezidenční i nerezidenční výstavbu, výstavbu infrastruktury a technického zařízení budov (úsporné vytápění, větrací systémy apod.). Podíl budov na celkové spotřebě energie v EU je asi 42 % a na produkci skleníkových plynů okolo 35 %. Trh stavebnictví v Evropě generuje 10 % HDP a akumuluje 7 % pracovních sil EU. Přes 50 % těžených surovin se transformuje ve stavební materiály a výrobky. S tím souvisí řada výzev pro EU i předpisů, nařízení, administrativy - i byrokracie. Rozdílné předpisy ve stavebnictví v zemích EU a fakt, že podnikání ve stavebnictví je lokální záležitostí, jsou příčinou roztříštěnosti trhu v sektoru udržitelné výstavby v EU.

Inovátorská technická řešení jsou dostupná, ale poptávka po nich je malá, a přestože 40 % poptávky po stavebních pracích pochází z veřejného sektoru, jejich zadavatelé se málokdy rozhodnou pro inovativní řešení. U zadavatelů veřejných zakázek chybí znalosti o možnostech jejich zadávání, aby podpořili inovativní řešení. Zavedení nákladů životního cyklu a cost-benefit analýzy by mohlo udržitelné výstavbě pomoci. Kromě zavádění lepších regulatorních opatření chce Evropská komise spustit informační kampaně o referenčním vzorku na trhu. Standardizace by tak mohla situaci zlepšit a uvést koncepty relevantní pro udržitelnou výstavbu.

Akční plán iniciativy LMI pro udržitelnou výstavbu obsahuje seznam opatření ke stimulaci trhu s udržitelnou výstavbou v Evropě, která dle představ EU mají vést ke zvýšení praxe zavádění inovačních řešení v tomto sektoru i ze strany zadavatelů veřejných zakázek. Iniciativa tak může přispět k akceptování přístupu obyvatel a podnikatelů v EU k budovám a objektům postaveným formou udržitelné výstavby. To by mělo všem zlepšit pracovní podmínky, ale především kvalitu života jejich obyvatel.


Jiří Janošec
Technologické centrum AV ČR

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů