Úterý, 19. března 2024

Na podporu čištění odpadních vod už byly vyplaceny 4,5 miliardy korun

V rámci Světového dne vody seznámil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa novináře s aktuálními čísly z oblasti ochrany jakosti vod a protipovodňových opatření. Česká republika je v odvětví čištění odpadních vod v porovnání se státy EU na dobré úrovni - na kanalizaci je připojeno víc než 80 % obyvatel a čistí se 95 % odpadních vod.

Na podporu čištění odpadních vod už byly vyplaceny 4,5 miliardy korun

Čističky budou!

Na podporu čištění odpadních vod bylo v rámci Operačního programu Životní prostředí v prioritní ose 1 alokováno celkem cca 1,488 miliard eur (cca 37,6 mld. Kč). Z nich bylo aktuálně proplaceno 4,5 miliardy korun. V současné době je už u většiny projektů vybrán dodavatel stavby a bude zahájena jejich realizace. MŽP očekává, že alokované prostředky budou vyčerpány během nadcházejících dvou let.

Z celkového počtu 633 aglomerací má 476 čistírnu, která vyhovuje národní legislativě. Ta má ještě přísnější limity než příslušná evropská směrnice. "Aglomerace, které směrnici neplní, mají prioritu a podporu při získávání finančních prostředků formou dotací z OPŽP. Existuje pouze několik aglomerací, u kterých není zřejmý způsob plnění požadavků Směrnice, s těmi si MŽP ujasňuje další postup," řekl ministr Tomáš Chalupa.

Výše sankcí, které Evropská komise uděluje za neplnění směrnice, není zatím jasná. Evropská komise v případě nesplnění požadavků zahájí řízení s ČR o porušení smlouvy a postoupí případ Evropskému soudnímu dvoru (ESD). Po rozhodnutí ESD, které by bylo dle standardních procedur možné očekávat během roku 2013 (které samo o sobě nepředstavuje udělení finanční pokuty), EK opět posoudí stav naplnění požadavků a v případě přetrvávajícího nesouladu pak dojde k návrhu na udělení finanční sankce.

Systém proti povodním

Dalším tématem, které se v rámci Světového dne vody diskutovalo, byla ochrana před povodněmi. Ministerstvo životního prostředí podporuje realizaci přírodě blízkých opatření a nestrukturálních opatření - digitální povodňové plány, lokální varovné systémy, informační systémy.

Ministři životního prostředí Tomáš Chalupa a ministr zemědělství Ivan Fuksa také vyjádřili spokojenost s vzájemnou kooperací svých resortů. "Ve spolupráci s MZe musí vzniknout protipovodňová strategie, která bude na problematiku protipovodňové ochrany pohlížet komplexně pro celou délku vodního toku. Musíme více podporovat a prosazovat přírodě blízká protipovodňová opatření a dále rozvíjet výstražný systém v rámci ČHMÚ," připomněl ministr Tomáš Chalupa.

Pro realizaci opatření na ochranu proti povodním využívá MŽP zejména evropských fondů formou OPŽP. Pro období 2007 - 2013 je alokace na tato opatření cca 6,6 miliardy korun. Od roku 2007 bylo podpořeno víc než 170 projektů v hodnotě 1,8 mld. korun.

Fotogalerie ze setkání ministrů zemědělství Ivana Fuksy a životního prostředí Tomáše Chalupy v rámci světového dne vody.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů