Čtvrtek, 28. března 2024

Pedagogové mateřských škol se seznámili s nabídkou environmentálních aktivit pro mateřské školy v kraji Vysočina

Zpívali, tvořili a prakticky si vyzkoušeli zdravotní cvičení pro děti.

Pedagogové mateřských škol se seznámili s nabídkou environmentálních aktivit pro mateřské školy v kraji Vysočina

Na Ostrůvku ve Velkém Meziříčí se 28. března uskutečnila Krajská konference Mrkvička 2011, která byla určena pedagogům mateřských škol z kraje Vysočina. "Dopolední část programu zahájil ředitel organizace Chaloupky o.p.s. Jozef Zetěk, na jeho vystoupení navázal nestor environmentální výchovy Aleš Máchal, který svým zamyšlením na téma O co nám jde v environmentální výchově v mateřské škole příjemně naladil všechny přítomné", uvádí programová manažerka projektu Mrkvička Jana Čížková a pokračuje: "Zástupci ze Zoo Jihlava, Záchranné stanice živočichů Pavlov a Lesů ČR představili nabídku svých aktivit pro předškolní děti, z prezentace Vlasty Hábové bylo možno načerpat mnoho zajímavých nápadů na využití školní zahrady a příklady dobré praxe představily svým kolegyním paní učitelky z mateřských škol z Dolní Cerekve a Jihlavy."
V rámci konference proběhly také dva bloky praktických dílen. "V rukodělně zaměřené dílně si paní učitelky vyzkoušely drobné tvoření, získaly nápady na výrobu jarních dekorací s využitím bylinek, makovic a dalších přírodních materiálů," upřesňuje Čížková. Zažít léčivé tóny netradičních hudebních nástrojů, zazpívat si a vyzkoušet relaxační techniky bylo možné v muzikoterapeutické dílně. Jak prakticky využít přírodních léčebných postupů při práci s dětmi, jak navodit příjemnou atmosféru ve školce či rychle zregenerovat své síly po náročném dni se účastnice dozvěděli v dílně s názvem Zdraví ve vašich rukou.

skolky
V rámci projektu Mrkvička - podpora ekologické výchovy do mateřských škol kraje Vysočina, financovaného z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci OP VK - připravují Chaloupky o.p.s. na květen jednodenní exkurzi na pracoviště Jezírko brněnské organizace Lipka a vícedenní metodický seminář, který proběhne v srpnu na středisku Chaloupky.

Více informací poskytne:

Jana Čížková, 734523758, jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů