Pátek, 19. dubna 2024

Slovinská jaderná elektrárna Krško opět v provozu

Slovinská atomová elektrárna Krško, která je jedinou jadernou elektrárnou v zemi, byla dnes opět uvedena do provozu poté, co se právě před týdnem automaticky vypnula. Oznámilo to dnes vedení elektrárny. Důvodem výpadku byla závada na vedení velmi vysokého napětí do Chorvatska; protože elektrárna tím ztratila podstatnou část odběru vyráběné elektřiny, řídící systém ji automaticky odstavil.

Slovinská jaderná elektrárna Krško opět v provozu

"Náhlé přerušení však způsobilo přetížení sekundárního okruhu, což nezůstalo bez následků," citovala agentura APA z prohlášení elektrárny.

Následky se projevily na hydraulických obvodech elektrického generátoru, na reaktorovém čerpadle a dalších zařízeních. "Škody nebyly velké, ale opravy si vyžádaly několik dní," dodává komuniké.

Podle provozovatele elektrárny incident představoval nulový stupeň na mezinárodní stupnici INES hodnotící úroveň nehod jaderných elektráren.

Elektrárna Krško používá technologii americké společnosti Westinghouse a v provozu je od roku 1983. Je v ní jeden reaktor o výkonu 2000 megawattů. Na celkové výrobě elektrické energie ve Slovinsku se v roce 2001 podílela asi ze 40 procent. Poslední nahlášený incident v jaderné elektrárně Krško je z června 2008, kdy kvůli vadnému ventilu začala z chladicího zařízení unikat voda.

Ochránci životního prostředí po slovinské vládě chtějí, aby elektrárnu odstavila ještě před plánovaným ukončením provozu v roce 2023. Vláda chce naopak elektrárnu o jeden reaktor do roku 2013 rozšířit.

Jaderné elektrárny v Evropské unii čekají do konce letošního roku zátěžové testy. Cílem je prověřit jejich zabezpečení poté, co se v Japonsku po ničivém zemětřesení a vlně cunami dostala do problémů jaderná elektrárna Fukušima.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů