Pátek, 26. dubna 2024

Brno za první čtvrtrok překročilo roční limity prachu v ovzduší

Brno za první čtvrtrok překročilo roční limity prachu v ovzduší

Brňané trpí letos špatným ovzduším. Jen za první tři měsíce roku zaznamenaly měřicí stanice 42 denních překročení limitu pro koncentraci prachu v ovzduší. Předpisy připouštějí, že čtyřiadvacetihodinový limit lze překročit po 35 dní v roce. K řešení situace dnes na zasedání zastupitelstva vybídl opoziční zastupitel Martin Ander (SZ).

"Vyčerpali jsme v prvním čtvrtletí kvótu, kterou má Brno na celý rok. To je signál, že tuto věc nelze nechávat plavat," uvedl. Koncentrace prašného aerosolu nesmějí v denním průměru překročit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Ander volal po takzvaných nízkoemisních zónách, jejichž zavedení nově umožňuje zákon. Radnice díky nim mohou v době smogu zakázat do určitých ulic vjezd neekologickým autům. Nařízení může platit v oblastech se znečištěným ovzduším, které zároveň mohou motoristé objet po silnici stejné nebo vyšší třídy.

Podle primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) se však o zavedení nízkoemisních zón v Brně neuvažuje, situace prý není ideální, ale ani kritická. Stav ovzduší podle něj zhodnotí analýza, která nyní vzniká. Náměstek však předpokládá, že dokument jeho názor podpoří. Zlepšovat ovzduší chce podle něj radnice úsilím o co nejrychlejší dobudování velkého městského okruhu.

Ander snahu dostavět městský okruh podpořil. Podle něj to však ve snaze tlumit koncentrace polétavého prachu nijak nepomůže. Například v městských částech Bosonohy, Starý a Nový Lískovec i Bohunice koncentraci prachu v ovzduší zvyšuje souběžně vedoucí dálnice D1. Ptal se, kdy bude situace natolik špatná, aby se o nízkoemisních zónách uvažovalo. "Jestli až poté, co začnou děti hromadně trpět astmatem, nebo když se objeví petice?" řekl.

V Brně je pět stálých měřicích stanic. Zjišťují koncentraci prachu v ovzduší i dalších látek. Výstupy z měření lze sledovat na stránkách http://ovzdusi.brno.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů