Pátek, 29. března 2024

PO PET LAHVÍCH PET SUDY (KEGY)

PO PET LAHVÍCH PET SUDY (KEGY)

Českobudějovický Budvar byl průkopníkem v zavedení privátní vratné skleněné lahve, nyní je průkopníkem ve stáčení piva do plastových sudů. Zvolil nizozemské řešení Keygeg, kde pivo je naplněno do kompozitního vaku. Pro zajištění tlakové pevnosti je vak vložen do koule z PET a z důvodu logistických je přebalen obalem z vlnité lepenky a smrštitelnou PE fólií.

Jiné řešení aplikuje pivovar Náchod. Dal přednost českému obalu od společnosti Petainer z Aše, která jako přední hráč v oboru obalových technologií na bázi PET uvedla na trh ekologickou a úspornou alternativu celonerezových kegů pro čepované nápoje.

Jedná se o lehkou nádobu na nápoje vyrobenou z recyklovatelného PET ve velikostech 15, 20, 30 a 40 litrů navrženou pro jednorázové použití. Kegy jsou nabízeny s příslušnými jednorázovými fitinkami typu Micro Matic a DSI, které umožňují jejich připojení ke stávajícím výčepním systémům.

Stavebnicový systém: Petainer kegy mohou být na rozdíl od jiných plastových či nerezových kegů dodávány jako kompletní výrobky včetně přebalu z vlnité lepenky připravené k plnění, nebo jako preformy, které lze vyfouknout až na místě jejich použití. Tato možnost s sebou přináší další ekologické a ekonomické výhody včetně kompatibility s technologií KHS.

Výhody Petainer kegů v porovnání s nerezovými kegy zahrnují nižší celkové náklady, otevření nových možností na trhu a snadnější a rychlejší reakce na krátkodobé změny v poptávce po nápojích.

Kegy Petainer přinášejí výrazné úspory ve velikosti vázaného kapitálu tím, že odstraňují potřebu vlastnit velké množství celonerezových kegů. Tato výhoda uvolňuje značné částky finančních prostředků a kromě toho zcela eliminuje náklady spojené s výměnou a náhradou poškozených, ztracených nebo odcizených sudů. Zároveň též odpadá nutnost provozovat drahé systémy sledování pohybu kegů.

Při použití 20litrových Petainer kegů lze na jednom vozidle dopravovat o 20 až 30 % větší množství nápojů v porovnání s množstvím, které lze přepravit v celonerezových sudech.

Používání Petainer kegů nepřináší značné výhody pouze pivovarům a nápojářským společnostem, ale jsou také velmi vhodné pro konečné uživatele. Jedním z největších přínosů jsou snížené nároky na skladovací prostory nezbytné k uskladnění PET kegů. Hlavním problémem mnoha provozoven je bezpečné uložení prázdných nerezových kegů a jejich ochrana před krádežemi předtím, než dojde k jejich opakovanému naplnění.

Petainer kegy lze po vyprázdnění a odtlakování snadno stlačit a uložit do kontejnerů pro recyklaci - stejně jako PET lahve.

VÁZACÍ PET PÁSKA S POTISKEM

Společnost SVITAP J.H.J. spol. s r.o. přinesla inovaci ve formě výroby vázací pásky svitaPET z recyklovaného PET. Vázací páska svitaPET je použitelná jak pro ruční páskování, tak pro nasazení v automatických páskovacích zařízeních. Při ručním páskování lze použít mechanické strojky s ocelovou sponou nebo elektrické nářadí se svařovací čelistí. Vodě odolný ink-jet potisk umožňuje umístit na pásku například název nebo logo.

Páska se prosazuje zejména v průmyslu stavebních betonových výrobků, k jejich fixaci na paletách. Ale nejen tam. Pevnostními parametry nahrazuje pásku ocelovou a nerezaví, tudíž neznehodnocuje povrch fixovaných výrobků. Vzhledem ke skladování betonových výrobků na volném prostranství, na slunci i za deště, je zřejmé, proč si tento nový produkt našel uplatnění zejména ve stavební výrobě.

Autor: Ing. Vlado Volek
SYBA

Kráceno

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů