Pátek, 19. dubna 2024

Účet ČEZ za solární elektrárny: jen loni 10 miliard

Účet ČEZ za solární elektrárny: jen loni 10 miliard

Společnost ČEZ investovala v loňské sérii nákupů hotových projektů fotovoltaických elektráren zhruba deset miliard korun. To je polovina peněz, již měla vyčleněnou na investice do obnovitelných zdrojů do roku 2020. Informaci týdeníku Ekonom potvrdil mluvčí společnosti Martin Schreier.

"V roce 2020 investovala skupina ČEZ do obnovitelných zdrojů v České republice celkově 10,4 miliardy korun. Dominantní část, asi deset miliard, byla použita na akvizice projektů fotovoltaických elektráren," uvedl Schreier.

Investice do fotovoltaiky vynese firmě díky podpoře státu za dvacet let kolem 23 miliard. Firma je nyní největším hráčem na tuzemském solárním trhu, ukazuje se však, že kvůli rychlým akvizicím vyplatila zhruba dvě miliardy navíc.

Stávající solární jednička přitom až do začátku loňského roku solární boom prakticky ignorovala. Nyní má fotovoltaické elektrárny o výkonu 126 megawattů. Jen za loňský rok tedy nakoupila 106 megawattů. Za jeden nakoupený megawatt instalovaného výkonu zaplatil ČEZ v průměru 94 milionů.

Cena výstavby megawattové solární elektrárny loni klesla až k 70 milionům. ČEZ tudíž přeplatil každý megawatt o dvacet milionů - celkem tedy o dvě miliardy více, než kdyby elektrárny stavěl sám.

ČEZ je v zavádění obnovitelných zdrojů stále pozadu. Loni vyrobily jeho "ekologické" elektrárny jen 2016 GW elektřiny. To jsou pouhá 3,2 procenta z celkové výroby.


Více čtěte již dnes (28.4.2011) v týdeníku EKONOM

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů