Pátek, 19. dubna 2024

GINA - žhavá novinka a její využití v ekologii

Praktické ukázky využití geografického informačního asistenta GINA v oboru ekologie můžete zhlédnout příští týden na stánku EnviWebu u příležitosti veletrhu ENVIBRNO...

GINA - žhavá novinka a její využití v ekologii

Mladá, rozrůstající se firma tvořená třemi studenty z Brna (Zbyněk Poulíček, Boris Procházka a Petra Bačíková) vytvořila unikátní software, který pomáhá nejen při záchranářských pracích např. při povodních, ale třeba i při mapování terénu, vegetace, zdrojů znečišťování nebo v rámci rekultivačních projektů.

Situace pod kontrolou - to vždy se systémem GINA pro mobilní telefony

Systém byl původně vyvinut zejména pro záchranné složky - hasiče, záchranáře, policisty i neziskové organizace působící v místech hromadných neštěstí či živelných pohromách. GINA slouží k rychlé a přesné orientaci v terénu a umožňuje i jeho snadné mapování. Předností systému je i real-time koordinace, kdy je možné prostřednictvím kresby na displej zadávat různé pokyny. Ty jsou okamžitě viditelné všemi členy skupiny. Díky tomu se dosahuje vysokých výsledků při mapování a koordinaci nejen záchranářských týmů, ale i jiných skupin operujících v terénu. V praxi se už GINA osvědčila zejména na Haiti při odstraňování následků po zemětřesení, při hledání pohřešovaných osob nebo pro monitorování rozšíření cholery. Další referencí je pomoc při povodních v Brazílii a při zemětřesení v Japonsku. V České republice dominuje jako pomoc při hledání a záchraně osob za pomoci záchranářských psů.

gina

Využití v oboru ekologie

GINA přináší nové technologie pro zaměřování v terénu. Co přinášejí? " Naše technologie přináší výrazné zrychlení a finanční úsporu v oblasti mapování a zaměřování extravilánů. Zaměřujeme se na mapování vegetace, zaměřování biokoridorů nebo mapování změn v krajině." Vysvětluje Boris Procházka, manažer projektu pro oblast extravilány. A dodává: " Díky systému GINA je možné snadno zmapovat i velmi rozsáhlá území a automaticky k nim vytvořit podrobnou dokumentaci včetně fotografií."

"V čem je Váš systém lepší oproti konkurenci?" zněla otázka na Borise Procházku: " V porovnáním s konkurencí je naše technologie z časového hlediska velmi rychlá, po stránce finanční je velmi nízká, jsme schopni plně měřit nedostupná místa a tvorba dokumentace pro našeho zákazníka je plně automatická. Přesnost měření je přitom srovnatelná s geodetickými službami. V této oblasti máme velkou poptávku. Jako příklad Vám uvedu dvě z našich zakázek, kdy zákazník potřeboval zmapovat rozsáhlou krajinu a zaměřit vztyčné body pro výstavbu plotu."

tablka mapovani

Mapování krajiny o celkové rozloze 13,5 ha čítající 2000 bodů a 200 plošných útvarů trvá 4 pracovní dny včetně tvorby podrobné dokumentace (každý zaměřený bod obsahuje svoji pozici, popisek, případně i fotografie a tabulky). Celková finanční náročnost je cca 70 000,- Kč. Geodetické měření v tomto případě není ani technicky možné.

Zaměření plotů o celkové délce cca 10 km (800 bodů) naší metodou trvá 10 hodin a celková finanční náročnost je cca 20000,- Kč. Podobná práce v případě geodetického měření trvá déle než 72 hodin a celková cena se pohybuje v řádech od 50000,- Kč.

Přijďte si GINU "osahat" osobně

Jelikož v EnviWebu se snažíme pracovat s nejmodernějšími informačními technologiemi, GINA nás velmi zaujala a rozhodli jsme se napomoci její propagaci a rozšíření do oboru životního prostředí, kde má podle našeho názoru velký potenciál.

Ostatně můžete se přesvědčit sami, neboť jsme pro Vás připravili ve spolupráci s vývojáři z GIna software s.r.o. praktické ukázky jejího použití na našem stánku číslo 3 v pavilonu P u příležitosti veletrhu ENVIBRNO, který se koná příští týden 24. - 26. 5. na brněnském výstavišti. Po celou dobu bude k dispozici někdo z GINA software s.r.o. pro Vaše dotazy, praktické ukázky pak proběhnou v následujících termínech:

Úterý
24.5.2011
  • 14:00 - praktická ukázka interaktivního mapového systému GINA
Středa
25.5.2011
  • 11:00 - praktická ukázka interaktivního mapového systému GINA
  • 14:00 - praktická ukázka interaktivního mapového systému GINA
Čtvrtek
26.5.2011

Budeme se společně těšit na Vaši návštěvu..

gina terén

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů