Pátek, 19. dubna 2024

Pro rozvoj teplárenství je zásadní strategické plánování měst a obcí

Rozvoji teplárenství doposud brání různé legislativní překážky. Cílem projektu Ecoheat4EU, který navázal na projekt ECOHEATCOOL, bylo shrnout legislativní rámce v jednotlivých evropských státech a formulovat doporučení pro jejich zlepšení.

Pro rozvoj teplárenství je zásadní strategické plánování měst a obcí

Včera (17.5.) proběhlo v Praze představení závěrů a výsledků projektu Ecoheat4EU za účasti pracovníků státní správy, Hospodářské komory, Svazu českých a moravských bytových družstev a dalších hostů. Na projektu se pod vedením organizace Euroheat & Power podíleli odborníci ze 14 evropských zemí. Jeho partnerem za Českou republiku bylo Teplárenské sdružení České republiky.

"Dálkové vytápění s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla a s využitím obnovitelných a druhotných energetických zdrojů může významně přispět ke snížení dovozní energetické závislosti Evropské unie a současně snížit emise skleníkových plynů ve 14 zúčastněných státech o 192 milionů tun ročně. Aby mohl být tento potenciál plně využit, je zapotřebí odstranit existující překážky a nastavit odpovídající legislativní prostředí", řekl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Ing. Martin Hájek, Ph.D.

Jako zásadní opatření pro rozvoj teplárenství bylo identifikováno strategické energetické plánování na regionální a místní úrovni (kraje a obce). Tento přístup již uplatňuje 7 zúčastněných zemí včetně Spolkové republiky Německo. Experti vypracovali rovněž pět doporučení pro Českou republiku, mezi která patří urychlené přijetí nové Státní energetické koncepce s nastavením cílů pro tržní podíl dálkového zásobování teplem a využití odpadního tepla, zajištění rovných podmínek na trhu s teplem uvalením uhlíkové daně na fosilní palivo spotřebované mimo zařízení zahrnutá do systému emisního obchodování, investiční podpora rozšíření a modernizace tepelných sítí, snižování emisí a zvýšení finanční podpory elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla. Součástí projektu je rovněž takzvaný Teplárenský barometr, který umožňuje porovnávat situaci a pokrok při zavádění zásobování teplem v jednotlivých státech.

Projekt Ecoheat4EU probíhá od června 2009 do června 2011 za účasti Česká republiky, Chorvatska, Dánska, Finska, Francie, Německa, Irska, Itálie, Litvy, Norska, Rumunska, Španělska, Švédska a Velké Británie a je koordinován evropským teplárenským sdružením Euroheat&Power. Projekt byl spolufinancován z programu Intelligent Energy for Europe. Další informace je možné získat na adrese www.ecoheat4.eu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů