Pátek, 19. dubna 2024

Kroměřížané se obávají škodlivin z bývalé městské skládky odpadu

Kroměřížané se obávají škodlivin z bývalé městské skládky odpadu

Kroměřížané z městské části Vážany se obávají škodlivin z bývalé skládky odpadu, která tvoří jeden svah těžební jámy areálu bývalé cihelny. V jámě však výrazně stoupla voda, která stojí u skládky. Lidé z Vážan se bojí, že z ní po narušení izolace mohou vyplavat nebezpečné látky. První vzorky to však nepotvrdily. "Chceme lidi uklidnit, situaci monitorujeme a řešíme," řekla dnes novinářům starostka Daniela Hebnarová (ODS).

"Voda asi za měsíc stoupla o 70 centimetrů, hladina naprosto změnila barvu na hnědou až hnědo-narezlou. Bojíme se, že stoupající voda může skládku podemlít. Může se protrhnout izolační fólie a do vody se dostanou nějaké škodliviny nebo se může sesunout celá pata skládky," řekl ČTK Emil Sedlařík, předseda Občanského sdružení Vážaňák a tamního osadního výboru.

Podle Petra Vodáka z vodoprávního úřadu radnice skladka ani životní prostředí ohroženy nejsou. Voda prý změnila barvu v souvislosti s teplým počasím a běžnými biologickými procesy, například kvůli rozkladu rákosí. Rozbory neprokázaly nadlimitní překročení těžkých kovů nebo jiných cizorodých látek. Výsledky dalších rozborů budou příští týden.

Zástupci města soudí, že problém vznikl i proto, že majitel cihelny, firma Ecodump Igora Mesenského, nečerpala vodu tak, jak jí to nařídil báňský úřad. Podle Mesenského však povinnost čerpat vodu připadá na provozovatele skládky - na město. Radnice ale míní, že čerpání problém stejně nevyřeší. Město proto připravuje jiné možnosti. Podle vedoucího odboru rozvoje Josefa Koplíka jde o oddělení hliniště a skládky hrází či o úpravu paty svahu. Hráz by mohla být postavena i v nejužším místě nynější vodní plochy na pozemcích majitele cihelny, který je ochoten se s radnicí domluvit.

Prostor vážanské cihelny, kde byla těžba ukončena v roce 1996, je již léta předmětem sporů. Báňský úřad povolil ukládat ve vytěženém prostoru zeminu, kameny a hlušinu, Mesenský ale hodlá lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2. Proti záměru se postavili obyvatelé Vážan i městské zastupitelstvo, které se k věci naposledy vyjádřilo ve čtvrtek. Na možná rizika využití Otosanu 2 již dříve upozornilo ekologické sdružení Arnika, podle něhož obsahuje vysoký podíl toxických látek, jako je arsen a rtuť.

Podle Mesenského ale nebezpečí nehrozí. Prostor chce zavézt a vybudovat zde tenisovou halu a golfové hřiště. Vodák uvedl, že Otosan 2 je určený k rekultivaci dobývacích prostorů. Podle něj se vyrábí ze směsi popelovin, která vzniká při spalování uhlí v teplárně, z produktů odsíření a z vápna. "Škodliviny jako je arsen, rtuť a další těžké kovy se zavážou do krystalické mřížky Otosanu. Tvrdne šest týdnů, po této době se z něj nic nevyluhuje," uvedl Vodák.

Podle Sedlaříka obyvatelé Vážan v lokalitě tráví volný čas, chodí tam běhat či na procházku se psy. Občanské sdružení by rádo tento prostor změnilo na lesopark. "Hrozba navážení Otosanu trvá deset let. Lidé se bojí, co tady bude. Nejraději bychom od pana Mesenského pozemek odkoupili," dodal Sedlařík. Mesenský dnes ČTK řekl, že je ochoten o prodeji jednat. "Vždy záleží na ceně, žádnou nabídku jsem ale dosud nedostal," uzavřel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů