Pátek, 29. března 2024

Čína přiznala sérii otrav olovem

Úřady uzavřely kvůli úniku olova továrny na výrobu autobaterií. Zastavení čínské výroby by se mohlo projevit poklesem ceny kovů..

Čína přiznala sérii otrav olovem

Peking včera oznámil, že dočasně uzavřel skupinu největších továren na výrobu baterií na jihu Číny. Tamní úřady tak učinily poté, co se opakovaně dostaly pod palbu kritiky kvůli tajení otrav zaměstnanců a obyvatel olovem.

Ředitelka čínské asociace výrobců elektrických komponentů Sü chung přiblížila, že vyřazeny z provozu byly továrny v provinciích Če-ťiang, Kuang-tung, Fu-ťien, Che-nan a S'-čchuan. Podle ní se má nyní v těchto provozovnách pracovat na zdokonalení výrobního procesu, aby při něm nedocházelo k masivnímu znečišťování okolí těžkými kovy.

Sü chung také uvedla, že kvůli čínskému opatření se pravděpodobně zvýší cena dobíjecích akumulátorů, které se využívají zejména v automobilech, elektrických kolech, ale i v mobilních telefonech a počítačích po celém světě. K markantnímu zdražení ale podle ní dojde teprve tehdy, pokud továrny zůstanou zavřeny déle než tři měsíce.

Zastavení čínské výroby by naopak mohlo oslabit čínskou poptávku po olovu, a snížit tak ceny barevných kovů na londýnské burze. Ty přitom vlivem Číny, která je největším světovým exportérem baterií, za poslední rok vzrostly zhruba o 36 procent.

Dosavadní kontroly naznačily, že k největšímu úniku škodlivých látek dochází v továrnách v provincii Če-ťiang. Právě zde se podle úřadů na počátku měsíce otrávilo přes 300 lidí, z toho skoro stovka dětí.

Otravy těžkými kovy jsou v Číně patrně nejzávažnějším a nejrozšířenějším důsledkem tamní více než třicetileté industrializace.

Jak v uplynulých dnech informovala čínská státní média, od roku 2009 úřady připustily zhruba dvacet podobných případů otravy olovem. Za tu dobu se přitom otrávily zhruba čtyři tisíce Číňanů. Místní úřady se dlouhou dobu snažily aféry tutlat. Bály se totiž, že uzavřením továren se výrazně zvýší nezaměstnanost v daných oblastech a stát přijde o peníze z daní. V řadě případů se navíc ukázalo, že lékaři odmítali otrávené zaměstnance a obyvatele bezplatně ošetřit.

Aktivisté následně začali kritizovat neprůhlednost celého systému a poukazovali na to, že podobné potíže je potřeba řešit. Podle nich úřady reagovaly na skandály až ve chvíli, kdy na ně aktivisté upozornili, a lokálním činitelům už nic jiného nezbývalo.

Podobně se podle aktivistů vyvíjel i poslední případ série otrav těžkými kovy. Teď se ale zdá, že se úřady odhodlaly k adekvátní reakci. Před dvěma týdny byl zadržen šéf asociace továren na výrobu baterií provincie Če-ťiang. Jeho zatčení předcházelo několik obvinění, která v souvislosti s otravami obdržely čínské úřady.

V polovině května pak čínské ministerstvo životního prostředí vydalo novou vyhlášku, která nařizuje úřadům v provinciích, aby posílily kontroly v továrnách a zpřísnily různá nařízení. Už tou dobou byla podle některých zdrojů pozastavena výroba baterií ve všech továrnách v provincii Če-ťiang.

"Naše továrna byla uzavřena už 4. května," potvrdil šéf jednoho ze zdejších podniků Lü Siao-fang. "Pak došlo i na další továrny," dodal. Podle něj mezitím do těchto továren dorazilo několik inspektorů z úřadu pro ochranu životního prostředí.

Zda a kdy bude obnoven provoz v zavřených továrnách, se jejich vedení zatím nedozvědělo. Některé menší výrobny naopak zůstaly v provozu i přes chystané inspekce.


AUTOR: Kathrin Hille

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů