Čtvrtek, 28. března 2024

Jesenické muzeum představí život mravenců, sršňů a vos

Jesenické muzeum představí život mravenců, sršňů a vos

Živí mravenci, preparovaný hmyz i hnízda vos a sršňů obsadí od příštího týdne prostory Vlastivědného muzea Jesenicka. Netradiční exponáty budou součástí výstavy s názvem Ferda a spol., která tamní návštěvníky seznámí se životem blanokřídlého hmyzu. Expozice bude ve výstavním sále Vodní tvrze v Jeseníku otevřena od úterka až do konce srpna. Součástí vernisáže bude i koncert.

"Blanokřídlí jsou po broucích druhým druhově nejbohatším hmyzím řádem. Je to velice různorodá skupina, zahrnující jak společenské, tak samotářské druhy. Výstava se zabývá především společenskými, jako jsou mravenci, sršni, vosy, včely a čmeláci," řekla ČTK bioložka a kurátorka výstavy Ludmila Dospivová.

Lidé se budou moci na výstavě seznámit například se sociálním chováním tohoto hmyzu, který nemá v živočišné říši obdoby. Vládne v něm přísná hierarchie a složitý systém instinktů, který zajišťuje chod a úspěšnost celé kolonie. Zájemci se dozvědí například o tom, že podle Dospivové se součet hmotnosti všech mravenců světa rovná hmotností lidské populace.

"Kdybychom srovnávali jednotlivce mravenec - člověk, musel by dospělý člověk o hmotnosti 70 kilogramů unést břemeno vážící 1.400 kilogramů, za den uběhnout několik desítek kilometrů a po patnáctikilometrové dráze běhat rychlostí 24 kilometrů za hodinu a přitom nést nad hlavou třistakilogramovou zátěž," poukázala na další zajímavosti ze života mravenců bioložka.

Výstava se bude věnovat i včelám a sršňům. Lidé se například dozvědí, že sršni nejsou zdaleka tak nebezpeční, jak se traduje.

Expozici doplní formikárium s živými mravenci. Nedílnou součástí výstavy budou i modely blanokřídlého hmyzu v nadživotní velikosti.

Součástí výstavy bude v den vernisáže také koncert, na kterém vystoupí zpěvačka Monika Načeva a anglický písničkář a bluessový kytarista Justin Lavash.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů