Pátek, 19. dubna 2024

Nadace Partnerství ocenila první Evropský strom roku

Nadace Partnerství ocenila první Evropský strom roku

Nadace Partnerství v Bruselu slavnostně vyhlásila vítěze historicky prvního ročníku mezinárodní ankety Evropský strom roku. Stala se jím s 23 298 hlasy pět set let stará lípa z Rumunska. Navrhovatelům lípy mezi jinými přál také bývalý ministr životního prostředí ČR Ladislav Miko, europoslankyně Olga Sehnalová a ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Putovní cenu od známého českého výtvarníka Martina Patřičného zástupcům rumunského stromu předala velvyslankyně ČR při Evropské unii Milena Vicenová.
Internetové hlasování o nejsympatičtější strom Evropy probíhalo v době od 6. února do 6. března. Konkurence v anketě byla opravdu silná. Zapojili se vítězové národních kol z pěti evropských států - platan z Bulharska, dub z České republiky, platan z Maďarska, lípa z Rumunska a dub ze Slovenska. Celkový počet hlasujících činil více než 56 tisíc.
Českou republiku v mezinárodní anketě zastupoval vítězný Strom roku 2010 - Hromův dub z Bohuňovic u Olomouce. Své jméno strom údajně získal podle uhlíře Hroma, který bydlel v chýši u rybníka. Podle pověsti se silák Hrom vzepřel církevnímu hodnostáři a odmítl vstoupit do jeho ozbrojené gardy. Své stavení pak zapálil a zmizel v lesích.
Největší množství lidí na internetu podpořilo téměř dvacet metrů vysokou památnou lípu, která stojí u kostela v rumunské vesnici Leliceni. Podle psaných dokumentů lípa přežila několik katastrof, jež vesnici postihly, včetně dlouhého období sucha, krupobití, požáru i povodně. Z tohoto důvodu se obyvatelé Leliceni domnívají, že roste na šťastném místě.
Cílem ankety Evropský strom roku, kterou Nadace Partnerství pořádá, je přiblížit téma stromů široké evropské veřejnostia upozornit na negativní trend ubývání biodiverzity. "Prostřednictvím příběhů stromů a jejich historie spjaté s určitým místem se snažíme lidi přimět, aby se zajímali o stromy a přírodu ve svém okolí. Vysoký počet hlasujících i z jiných kontinentů dokazuje, že téma stromů lidi zajímá a že se rádi pochlubí svými oblíbenými stromy," uvádí Hana Rambousková a dodává, že účast v dalším kole Evropského stromu roku v roce 2012 přislíbila také Francie, Irsko a Polsko.
Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Visegrádský fond.
Informace o všech stromech v anketě i výsledky hlasování můžete nalézt na www.treeoftheyear.org.

Výsledky hlasování v anketě Evropský strom roku:
  1. místo - Lípa v Leliceni (Rumunsko) - 23 298 hlasů
  2. místo - Platan v Garmen (Bulharsko) - 18 374 hlasů
  3. místo - Platan v Letenye (Maďarsko) - 8 836 hlasů
  4. místo - Dub v Dubinném (Slovensko) - 3 403 hlasů
místo - Hromův dub (Česká republika) - 2 312 hlasů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů