Pátek, 19. dubna 2024

Finská vláda rozhýbe zelené inovace a srazí účty domácnostem

Finská vláda rozhýbe zelené inovace a srazí účty domácnostem

Nová finská vláda schválila programové prohlášení, jež obsahuje přelomový zákon na podporu zelené ekonomiky. Ten má stanovit konkrétní tempo, podle kterého země v příštích desetiletích nastartuje čisté technologie a nová odvětví: od zateplování domů až po recyklaci odpadků. [1] Finsko je nyní - podobně jako Česká republika - rekordmanem v emisích skleníkových plynů [2].

Obdobný zákon schválila Velká Británie již před třemi roky [3] díky shodě vlády s opozicí, britským průmyslem i odbory.

Hnutí DUHA stejnou legislativu prosazuje v rámci iniciativy Velká výzva [4]. Koncept zákona, který ekologická organizace připravila společně s EPS [5], závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně. Rozhýbe tak investice do zelených řešení jako je zateplování domů, čistá energie, rychlá a pohodlná veřejná doprava nebo třeba lepší recyklace odpadu.

Dosud má návrh podporu vládní strany Věci veřejné a opoziční ČSSD. Podle nezávislého průzkumu veřejného mínění legislativu podporuje 66 % obyvatel Česka [6]. Na poslance a poslankyně se s žádostí o její přijetí zároveň obrátilo více než 16 000 lidí. Za zákon se postavila již padesátka českých firem a významné humanitární organizace v čele s Člověkem v tísni.

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl:
"Shoda všech šesti politických stran finské koaliční vlády ukazuje, že Finové chtějí moderní čistou ekonomiku. Díky tomu bude moct nový parlament přijmout chytrý zákon, který podobně jako ve Velké Británii rozhýbe zelená odvětví. Česká republika je na špinavých zdrojích energie podobně závislá jako Finsko. Čeští poslanci by se tedy také měli britským zákonem inspirovat. Pomohou tak s rozvojem nových odvětví, srazí zbytečnou závislost na dovozu paliv a sníží český příspěvek ke globálnímu znečištění."


Kontakty:
Jiří Koželouh, telefon 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Magda Koutská, telefon 728 033 727, magda.koutska@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů