Pátek, 29. března 2024

Ecomafie - vybrané operace zaměřené na odhalení zločineckých aktivit ohrožujících biodiverzitu

Pokračování článku z minulého víkendu - některé vybrané operace, které proběhly v roce 2010 na území Itálie, a jejichž cílem bylo odhalit a zlikvidovat některé národní a mezinárodní zločinecké spolky a jejich nelegální aktivity, jež ohrožují biodiverzitu.

Ecomafie - vybrané operace zaměřené na odhalení zločineckých aktivit ohrožujících biodiverzitu

Vyšetřování bylo prováděno kompetentními orgány státní správy v oblasti ochrany životního prostředí ve spolupráci s národními a mezinárodními orgány činnými v trestním řízení.

1) V únoru 2010 proběhla operace TRAM (Traditional Medicine) - jednalo se o mezinárodní operaci, jejímž cílem bylo odhalit nelegální obchod s výrobky tradiční orientální medicíny pocházející z živočichů a rostlin ohrožených vyhynutím.

Operace byla vedena a koordinována Interpolem (Environmental Crime v Lyonu), za současné podpory programu TRAFFIC Světového fondu na ochranu divoké přírody WWF. Operace zahrnula šetření a spolupráci v 18 zemích na 5 kontinentech.

mafieV Itálii se na této akci podílela správa CITES Státní lesní stráže, která sbírala, analyzovala a spojovala informační zdroje týkající se narůstajícího používání léčiv, kosmetických výrobků a doplňků stravy pocházejících z ohrožených druhů živočichů a rostlin. Při provádění operace provedla Správa CITES, ve spolupráci s Celní správou a WWF, na 3000 celních kontrol (pasažérů, zavazadel, zboží, poštovních balíků, kontejnerů). Bylo zabaveno přes 30.000 balení potravinových doplňků, kosmetických výrobků a alternativních léčiv určených pro východní i evropský trh (produkty čínské medicíny, tibetské a indické Ayurvédy, tradiční evropské fytoterapie). Na základě provedených kontrol bylo zahájeno 40 stíhání a provedeny inspekce v tisících obchodech s bylinami, velkoobchodech a výrobnách.

Mezi druhy chráněnými Washingtonskou úmluvou a užité pro přípravu výše uvedených produktů, figurují například tygři, medvědi, nosorožci a žraloci, z rostlin jsou to vzácné orchidee, aloe, ženšen, Aucklandia hymalaiana, vzácné dřevo agar a slivoň africká (Prunus africana).

Výrobky, smíchané s jinými bylinami a doplňky, nebyly v souladu s platnou legislativou opatřené příslušnými certifikáty CITES a byly dovážené přímo z Indie, Číny, Taiwanu, Hong Kongu a Vietnamu přes italské přístavy v Mestre, Terstu a Neapole, či přes letiště v Miláně.

2) V dubnu 2010 proběhla operace TOSTOINO, která rozvrátila organizaci zabývající se odchytem chráněných želv ve volné přírodě (zejména v oblasti Gallura na Sardinii) a jejich obchodováním přes internet. Bylo odhaleno, že obchod probíhal zasíláním exemplářů v poštovních balících. Operace byla zahájena zabavením dvou poštovních balíků na celnici v Santa Teresa di Gallura, které obsahovaly tucet středomořských želv patřících k různým druhům chráněných Washingtonskou úmluvou. Na základě tohoto zjištění bylo zahájeno šemafietření ve spolupráci s orgánem CITES italské Státní lesní stráže, regionem Sardinie a místním státním zastupitelstvím. V rámci šetření byly prováděny i domovní prohlídky v různých italských městech jako Palermo, Siena, Benevento či Como. Výsledky šetření potvrdily, že nelegální odchyt ohrožených druhů ve volné přírodě je v Itálii stále jednou z největších hrozeb pro ochranu biodiverzity. V rámci operace bylo zabaveno více než 100 exemplářů vzácných želv, uzavřených v poštovních balících a zasílaných do různých koutů světa. Želvám byly znehybňovány nohy a ocas lepicí páskou. Hodnota zabavených zvířat přesahuje 200 000 eur. Mezi zabavenými exempláři byly například jedinci suchozemské želvy žlutohnědé (Testudo graeca), želvy zelenavé (Testudo hermanni) či vzácné želvy vroubené (Testudo marginata), nacházející se výlučně v oblasti Sardinie, která na černém trhu dosahuje hodnoty 1000 euro v Německu či dokonce 5000 euro v Japonsku.

3) V rámci operace BONELLI byl sledován nelegální odchyt chráněných dravců ve volné přírodě (sicilská oblast Agrigento - Caltanissetta) a obchodování s nimi. Jednalo se o rozsáhlou operaci, která pomohla odhalit a zastavit významný nelegální obchod s vzácnými chráněnými druhy dravých ptáků v Itálii a v některých evropských státech. Vyšetřování vedlo státní zastupitelství v Caltanissettě na Sicílii. Během šetření byla odhalena zločinecká základna, která byla napojená na subjekty v Belgii, Španělsku, Rakousku a Německu a která roky poskytovala falešné certifikáty o původu živočichů, kteří byli protizákonně mafieodchytáváni na Sicílii či jinde. I na tomto šetření se podílela organizace WWF a pracovníci Univerzity v Palermu, kteří sledovali podezřelé osoby, které vybíraly hnízda vzácných ptáků (například orlů, supů a jestřábů), a následně je prodávali na černém trhu s falešnými certifikáty CITES. V rámci této operace bylo zabaveno 45 exemplářů výše uvedených dravců. Na černém trhu se obchoduje právě i s certifikáty CITES. Jeden takový "recyklovaný" certifikát mrtvého exempláře má hodnotu až 2000 euro; pár orlů stojí na černé trhu 6000 až 8000 eur, pokud jsou "sanované" recyklovanými certifikáty stoupá jejich hodnota až na trojnásobek. Jeden exemplář supa, s recyklovaným certifikátem dosahuje i hodnoty 20.000 eur. Na konci operace bylo zahájeno trestní stíhání 17 osob z trestných činů padělání, podílnictví a držení chráněných druhů, za což je zákonem stanoven trest vazby od tří měsíců do jednoho roku a pokuty od 7.000 do 75.000 eur (včetně povinného zabavení exemplářů).

Dne 11.7.2011 Pro Enviweb.cz Veronika Tomášková

Zdroj: Tisková zpráva k činnosti italského orgánu CITES ze dne 1. února 2011 "Dossier CITES - Le principali operazioni del Servizio CITES nel 2010".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů