Čtvrtek, 28. března 2024

Botanické stezky ostravské zoo nabízejí zajímavosti i klid

Botanické stezky ostravské zoo nabízejí zajímavosti i klid

Do zoologických zahrad míří lidé většinou za zvířaty, ta ostravská ale návštěvníkům nabízí i zajímavou botanickou část s originální soustavou stezek. Vedou místy, kam ještě před několika lety měli návštěvníci zoo vstup zakázaný. Mluvčí zahrady Šárka Kalousková informovala, že síť stezek je dohromady dlouhá zhruba šest kilometrů a z velké části je sjízdná i pro vozíčkáře nebo rodiče s kočárky.

"Botanický park v dříve uzavřených částech zahrady představuje rostlinné zajímavosti, různá zákoutí, na několika místech jsou cesty propojeny i se zvířecími expozicemi. Stejně jako areál v zoologické části se i botanickou část snažíme zpřístupňovat lidem na vozíčku a s kočárky. Kde jsou stezky více přírodní, je zřetelně označené, že cesta je pro vozíčky nevhodná," popsala mluvčí zoo.

Botanické trasy jsou tři: cesta vody, cesta lesa a cesta stínu. "Nejdelší je stezka vody, která vede podél nejrůznějších vodních nádrží a potoků," řekla Kalousková. Zahrada stezky otevřela v roce 2007. Expozice se zvířaty tam zatím lidé neuvidí, v klidové části zoo jsou jen voliéry orlů skalních a mořských.

"V létě lidé botanický park často využívají jako odpočinkové místo, kde je příjemný chládek. Je tam i řada zastavení doplněných interaktivními nebo herními prvky pro děti, zaměřenými na českou potažmo evropskou přírodu. Celý les je útočištěm mnoha druhů zvířat," uvedla Kalousková. Lidé se mohou projít po mostcích přes rybníky i údolí nebo posedět v altánu.

"Areál zoo je zasazen do takzvaného velkého ostravského lesa, což je botanicky zajímavá lokalita. Zachovalý les tvoří dvě třetiny areálu zoologické zahrady, tedy asi 70 hektarů. Celková plocha zahrady je necelých 100 hektarů," vysvětlila mluvčí zahrady. Některá místa ponechává zoo přirozenému vývoji, v jiných částech je vysázena řada kulturních rostlin. "Areál je částečně upraven zahradnicky, takže se návštěvníci mohou inspirovat i pro svou vlastní zahrádku," řekla Kalousková.

Botanické zajímavosti ale provázejí návštěvníky i mezi výběhy zvířat. Například před voliérami papoušků mohou vidět pomerančovník nebo fíkovník. V horní části zahrady zase nyní lemují návštěvnické chodníky porosty hortenzií s bohatými květy modré, růžové i bílé barvy.

Kalousková uvedla, že zajímavostí těchto keřů je, že barva květů závisí na obsahu chemických prvků v půdě. "Původci barvoměny jsou antokyany - barviva obsažená v květech. Ty jsou při nízkém pH (kyselejším prostředí) růžovo-červené, se vzrůstajícím pH přecházejí do fialové až modré. Takto různobarevné květy lze vidět i na jedné rostlině," řekla mluvčí zahrady.
Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů