Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo životního prostředí oznámilo návrh na vyhlášení CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Ministerstvo životního prostředí oznámilo návrh na vyhlášení CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Ministerstvo životního prostředí v těchto dnech rozesílá oznámení o návrhu na rozšíření chráněné krajinné oblasti Kokořínsko o část Dokeska s novým názvem CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. V oblasti se vyskytuje 96 zvláště chráněných druhů rostlin a 163 zvláště chráněných druhů živočichů.

"Cílem rozšíření CHKO o oblast Máchova kraje je sjednotit a zefektivnit ochranu přírody na území přírodovědně i krajinářsky unikátním. Díky rozšíření chráněné krajinné oblasti se navíc zjednoduší administrativa - dnes tady totiž působí najednou několik institucí, které mají ochranu přírody na starosti," říká ministr Tomáš Chalupa.

Předkládaný návrh také odstraní nedostatky ve vymezení zón ochrany přírody ve stávající CHKO Kokořínsko nebo propojí oblasti Kokořínska a Dokeska. V neposlední řadě by také nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj mohla tuto unikátní oblast přiblížit většímu okruhu návštěvníků.

Záměr byl během let 2009 až 2011 důkladně projednán se zástupci všech samospráv v regionu a hlavními hospodařícími subjekty. Předkládaný materiál je výsledkem těchto jednání a zohledňuje většinu obdržených připomínek, které se týkaly hlavně úpravy hranic nebo změny zonace navrhované chráněné krajinné oblasti. Návrh podporuje většina starostů obcí, kterých se připravované rozšíření týká.

Po projednání návrhu na vyhlášení a vypořádání připomínek bude následovat příprava nařízení vlády o vyhlášení CHKO, jeho projednání v meziresortním připomínkovém řízení a předložení vládě ke schválení. Poté, co kabinet nařízení vlády odsouhlasí, bude proces vyhlašování CHKO dokončen.

Tiskovou zprávu o návštěvě ministra Tomáše Chalupy v Máchově kraji si můžete přečíst zde: www.mzp.cz

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů