Středa, 24. dubna 2024

Výsledky hnízdění sokola stěhovavého v Labských pískovcích

Výsledky hnízdění sokola stěhovavého v Labských pískovcích

V roce 2011 Správa CHKO pokračovala v monitoringu sokola stěhovavého na území CHKO LP. Dle zkušeností s hnízděním sokola v minulých letech probíhal na vytipovaných lokalitách průběžný monitoring ve spolupráci strážců NP České Švýcarsko, zoologů ze Správy CHKO Labské pískovce a také za nemalé spolupráce Českého horolezeckého svazu, jmenovitě pana J. Pletichy.

Hnízdní lokality byly monitorovány minimálně 1x za týden. Jednalo se o lokality NPR Kaňon Labe, lokalita nad Dolním Žlebem, Ostrov, Nad Stěnami u Libouchce, Děčín-Bělá a Děčínský Sněžník. Zájmové lokality byly na základě pozorování přechodně uzavřeny pro návštěvníky, zejména horolezce.

V roce 2011 zahnízdil sokol stěhovavý na 3 lokalitách: Nad Stěnami v k.ú. Libouchec, u Dolního Žlebu a v Děčíně-Bělé. Nebylo potvrzeno hnízdění na lokalitách Děčínský Sněžník, Růžový pilíř a zřejmě ani na lokalitě Ostrov. Na základě přímých pozorování mláďat sokola stěhovavého lze konstatovat, že na území CHKO LP bylo v roce 2011 úspěšně vyvedeno minimálně 8 (9) jedinců sokola stěhovavého. Po třech jedincích v lokalitách Nad Stěnami, Bělá a nad Dolním Žlebem.

V současné době jsou zrušena přechodně uzavřená území a celá oblast CHKO LP je tedy opět volně přístupná návštěvníkům a horolezcům.

Za správu CHKO LP bych tímto rád poděkoval všem spolupracovníkům a dobrovolníkům za pomoc s monitoringem a hlídáním hnízdních lokalit sokola stěhovavého. Široké veřejnosti, návštěvníkům CHKO a zejména horolezcům bychom rádi poděkovali za respektování přechodných uzávěr území kolem hnízdních lokalit.

Ing. Miroslav Rybář

www.ochranaprirody.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů