Pátek, 29. března 2024

Vláda projedná novelu zákona o rostlinolékařské péči

Vláda projedná novelu zákona o rostlinolékařské péči

Vláda ve středu projedná novelu zákona o rostlinolékařské péči a změně některých souvisejících zákonů, která má mimo jiné zavést povinnost státu vytvořit a pravidelně aktualizovat národní strategii používání přípravků na ochranu rostlin a vytvořit systém kvalifikace a jejího osvědčování pro profesionální uživatele a prodejce těchto přípravků. Vyplývá to z předkládací zprávy ministerstva zemědělství k materiálu.

Podle návrhu, který do českého právního systému zavádí tři unijní směrnice, mají na tvorbě strategie spolupracovat ministerstva zemědělství, zdravotnictví a životního prostředí. Dokument má snížit rizika a omezit dopady užívání pesticidů na zdraví lidí a životní prostředí.

Novela má také zajistit, aby prodejci přípravků na ochranu rostlin poskytovali zákazníkům odpovídající informace o tom, jak s přípravky zacházet. Pro profesionální použití by měly být přípravky prodávány pouze osobám, které se prokážou příslušným osvědčením o absolvování odborné přípravy. Letecká aplikace přípravků má být možná jen ve zvlášť odůvodněných případech při současném zavedení opatření na ochranu životního prostředí, vod i lidí.

Ochrana zemědělských rostlin, parků i lesů proti škůdcům má být bez použití chemie nebo s co nejnižšími dávkami pesticidů. Návrh zákona zcela nově řeší ochranu obyvatel v obcích a zejména v okolí škol, lázní nebo rekreačních oblastech. Ten, kdo použije pesticidy v těchto místech, bude muset přijmout opatření, která ochrání lidské zdraví, například při chemickém ošetření parku bude povinen oblast označit cedulemi, které na postřik upozorňují.

Ministerstvo zemědělství kabinetu ve středu předloží také návrh využití 80 milionů korun z nespotřebovaných výdajů na účelovou dotaci Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF). Peníze mají být použity na dotaci části z investičních nebo provozních úvěrů, které zemědělci čerpají u tuzemských bank.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů