Sobota, 27. dubna 2024

Ústecký kraj zatím odmítl sklad nebezpečných odpadů u Chomutova

Ústecký kraj zatím odmítl sklad nebezpečných odpadů u Chomutova

Ústecký kraj se zatím postavil proti stavbě skladu nebezpečného odpadu u Chomutova. Areál chce stavět společnost Sita CZ, která ovšem už v zimě narazila na odpor; údajnou petici místních podepsalo kolem 3600 lidí. Krajská rada prozatím odmítla dokumentaci o dopadech na životní prostředí EIA, která je prý nekompletní. Definitivní veto projektu to ale zatím neznamená, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Investor teď zvažuje další postup.

Sita chce v průmyslové zóně Nové Spořice postavit objekty pro, jak píše v dokumentaci, "skladování vybraných nebezpečných chemických látek a chemických přípravků (vysoce toxických, zdraví škodlivých, žíravých, dráždivých, senzibilizujících, karcinogenních, mutagenních, toxických pro reprodukci, nebezpečných pro životní prostředí) a pesticidů v množství nad jednu tunu." Podobné areály prý už provozuje v jiných částech země a problémy s nimi nejsou.

Ústecký kraj ale zatím stavbu odmítl. "Rada Ústeckého kraje nesouhlasí s předloženou dokumentací a také nesouhlasí s umístěním záměru," uvedla Hanáčková. Předložená dokumentace byla podle radních nekompletní a neřešila například nebezpečí kontaminace toků a spodních vod nebo dopady celého projektu na lidské zdraví. Podle Hanáčkové ještě nesouhlas kraje není definitivní, požadovat ale bude minimálně doplnění dokumentace.

Investor ještě nijak nereagoval. "Je to pro nás velmi čerstvá informace a ani ji nemáme oficiálně, takže další postup teprve zvažujeme," řekla dnes ČTK mluvčí firmy Kateřina Kodadová. Platí prý ale stále alespoň trestní oznámení, které firma v prosinci podala na autory petice. "Některá vyjádření v ní obsažená považujeme za nepravdivá," dodala Kodadová. Ani trestní oznámení se prý ale nikam neposunulo.

Když se ČTK autory petice vloni v prosinci pokoušela kontaktovat, neozvali se. Letos v červenci ale citovala Mladá fronta Dnes jednoho z odpůrců projektu Evžena Staňka. "Je výsměchem, že se Sita, která se ve svých materiálech profiluje jako společnost s ekologickým přístupem, snaží vybudovat největší sklad toxických jedů a odpadů 50 metrů od hranice přísně chráněné krajinné oblasti," citoval jej tehdy list.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů