Úterý, 16. dubna 2024

V nové táborské zoo bude k vidění přes 300 zvířat

V nové táborské zoo bude k vidění přes 300 zvířat

Zoologické zahradě Ohrada nedaleko Hluboké nad Vltavou přibude na jihu Čech konkurence. Na poslední srpnovou sobotu se chystá otevření Zoologické zahrady Tábor - Větrovy. Nahradí někdejší Ranč Větrovy, který vznikl v roce 2006. Nová zoo se rozkládá na téměř 20 hektarech. Návštěvníci v ní mohou pozorovat více než 300 zvířat v 55 druzích, třeba lvy pustinné, tygry ussurijské, pumy, ale také medvědy či bohatě zastoupené druhy ptáků.

"Založit zahradu byl můj nápad, fauna je mým koníčkem," řekl ČTK advokát, předseda představenstva a ředitel zakládající akciové společnosti zoo Libor Hrubý. V Táboře - Větrovech založil původně ranč, jehož aktivity měly odlákat děti od počítačů do přírody. Děti ale jevily větší zájem o malý zookoutek s kozami a ovcemi než o jiné části programu.

Počet zvířat se začal rozrůstat a bylo nutné požádat o licenci k provozování zoo. Získat ji nebylo jednoduché, konstatoval Hrubý. Na posledním zasedání Euroasijské asociace zoologických zahrad a akvárií se pak táborská zoo stala jejím členem, což považuje za úspěch.

Zoo se rozkládá na téměř 20 hektarech, které jsou z 99 procent v držení akciové společnosti. "Jsme tak největší zoo na jihu Čech, zoo Ohrada u Hluboké, jíž zřizuje kraj, má k dispozici čtyři hektary," uvedl Hrubý. Na budování zoo nezískala společnost žádnou dotaci, na stavby dalších expozic se o ně ale chce ucházet. "Pohráváme si třeba s myšlenkou vybudování delfinária," uvedl Hrubý.

Areál má podle něj moderní zázemí s penzionem pro 40 lidí, restaurací pro 200 hostů a také stáj s koňmi. Atrakcí bude koněspřežka, která bude vozit lidi po zahradě. Pro děti je připraven zookoutek a zajímavé doprovodné programy na každý den.

Zoo se otevře v sobotu 27. srpna v 10:00. Program bude moderovat Václav Vydra.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů