Pátek, 26. dubna 2024

Poslanci podpořili návrh nového zákona o ochraně ovzduší

Poslanci podpořili návrh nového zákona o ochraně ovzduší

Sněmovna dnes podpořila návrh zcela nového zákona o ochraně ovzduší. Norma má více než dosavadní zákon zacílit na znečišťovatele včetně malých zdrojů. Předlohu nyní posoudí výbor pro životní prostředí a hospodářský výbor.

Předloha mění poplatky za znečištění. Od roku 2017 do roku 2021 se mají postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak se z roku na rok zvednou na dvojnásobek. Čtvrtinu z výnosu by měly získat na politiku ochrany ovzduší kraje, zbytek zůstane na stejný účel Státnímu fondu životního prostředí. Podle propočtů ministerstva životního prostředí by měli znečišťovatelé zaplatit v roce 2022 na poplatcích zhruba 1,7 miliardy korun.

Norma dále počítá s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.

Nová opatření dotknou i domácností. Malé kotle uváděné na trh budou muset mít výrazně nižší emise než v současnosti, zřejmě podraží. Dohlížet na to bude Česká obchodní inspekce. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv.

Zákon má umožnit individuální přístup ke znečišťovatelům ovzduší. Krajské úřady budou moci zpřísnit provoz zdroje, který bude kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně zhoršovat. Díky kompenzačním opatřením se na území nebudou zvyšovat emise kvůli novým provozům, staré se budou muset odstavit.

Firmám, které by rázně snížily množství emisí, chtějí autoři návrhu zákona nabídnout zvýhodněné sazby. Nově by měly znečišťovatelé platit pouze za čtyři hlavní znečišťující látky včetně v posledních letech nejvíce sledovaných prachových částic.

V novém zákoně nejsou pravidla pro nakládání s látkami ohrožujícími ozonovou vrstvu Země a klima. Tuto oblast bude ošetřovat samostatný zákon, jak tomu bylo do roku 2002. Rovněž tuto předlohu dnes sněmovna podpořila.

Michal Burian

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů