Pátek, 29. března 2024

Radim Špaček uzavřel natáčení série krátkých filmů o třídění odpadů epizodou v žánru film noir

Radim Špaček uzavřel natáčení série krátkých filmů o třídění odpadů epizodou v žánru film noir

Je to netradiční kriminální příběh Ameriky 40 - 50 let, ve kterém obvykle soukromý detektiv vyšetřuje zločin.
Film Čistá čtvrť je poslední epizodou osvětového seriálu o třídění odpadů. Jedná se o pět epizod natočených ve stylu pěti nejznámějších filmových žánrů, z nichž každý vyvrací jeden mýtus vztahující se k třídění odpadů.
Western pod názvem Jeden statečný vyvrací mýtus, že u nás stejně nikdo netřídí. V ČR totiž podle průzkumu společnosti EKO-KOM třídí až 2/3 obyvatel.
Gangsterka Třídilové zase popírá, že se vytříděný odpad sype na jednu hromadu nebo spálí.
Čtyři kontejnery šaolinu ve stylu kung-fu ukazují, že třídění nezabírá moc místa.
Komedie Láska z kontejneru vám dokáže, že třídění není jen módní záležitost, ale na celý život...
A poslední díl film noir s názvem Čistá čtvrť vyvrací výmluvu, že kontejnery jsou moc daleko.

Jednotlivé epizody můžete postupně shlédnout na www.samosebou.cz
Vybíralo se z nejznámějších filmových žánrů, které mají za cíl oslovit široké publikum. Třídění zde není hlavním motivem, do příběhu je téma zasazeno velmi nenápadně, ale přesto nedílně.
Filmy vznikly pro společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů.
Na otázku "Jak celý nápad vznikl?" nám tisková mluvčí neziskové společnosti EKO-KOM Šárka Nováková sdělila: "Chceme poděkovat lidem, kteří třídí, a dále bychom je chtěli zábavnou a atraktivní formou povzbudit, aby v třídění pokračovali a nepodlehli nepravdivým mýtům. Chceme je ujistit, že to co dělají, je potřebné a správné."

Na jednotlivých epizodách se podílela slavná jména českého filmu a televize. Režisérem filmu noir je Radim Špaček, autor filmu Pouta (tento film získal pět Českých lvů) nebo režisér Petr Zahrádka (Letiště, Ordinace v růžové zahradě). Herečka Jana Stryková (Ordinace v růžové zahradě, Dokonalý svět) si zahrála v epizodě kung-fu sexy bojovnici v koženém oblečku a Robert Nebřenský (seriál Vyprávěj) mistra Šaolinu. Mezi další herce, kteří si v krátkých filmech zahráli, patří Tomáš Měcháček (Protektor), Jiří Ornest (Protektor, Šakalí léta) a Norbert Lichý (Vyprávěj, Cesty domů), ti ztvárnili postavy v gangsterce. Díky spolupráci s klasickou filmovou produkcí se epizody na podzim objeví také v některých kinech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů