Pátek, 29. března 2024

Geosan a spol. řeší další potíže s likvidací ostravských lagun

Silně zapáchající jedovaté plyny zamořily v září Ostravu a okolí. Sdružení Čistá Ostrava může dostat pokutu v milionech korun.

Geosan a spol. řeší další potíže s likvidací ostravských lagun

Sdružení Čistá Ostrava, jež pro stát za tři miliardy korun likviduje stoleté ropné laguny po chemičce Ostramo, hrozí pokuta za to, že zamořilo Ostravu a okolí jedovatými plyny. Pro sdružení, jehož lídrem je firma Geosan, to zdaleka není první problém v souvislosti se zakázkou. Řešilo už potíže s odbytem odpadů, jež se hromadily na skládkách, s vadnou linkou na čištění zemin či spory s obchodními partnery. Jeden z nich, firma Balton, česká dcera dánského koncernu Inreco, na ni dokonce podal arbitrážní žalobu.

"V září byly v důsledku prací na lagunách překročeny imisní limity pro oxidy síry. Čistá Ostrava má v takové situaci přerušit práce, k tomu ale 22. září nedošlo," řekla HN k nejnovějším komplikacím Helena Kameníčková z ostravského inspektorátu České inspekce životního prostředí. Ten se chystá s Čistou Ostravou zahájit správní řízení. Může jí udělit až sedmimilionovou pokutu.

Několikanásobné překročení limitů zjistili inspektoři v září opakovaně. Siřičité emise jsou zdraví škodlivé, mohou způsobit dýchací problémy či zhoršení stavu u některých chorob. Navíc prudce zapáchají, což potrápilo nejen Ostravany, ale i lidi z širokého okolí.

Siřičité látky se uvolňují při zavápňování lagun a těžbě kalů z nich. "K překročení limitu došlo v souvislosti s úpravou varovného informačního systému, který nebyl optimálně nastaven," sdělil mluvčí Čisté Ostravy Lubomír Zabavík. Podle něj zápach zřejmě souvisí se zahájením prací na třetí, nejstarší laguně. A také s tím, že Čistá Ostrava sanační práce "zintenzivnila".

Sdružení už požádalo Zdravotní ústav v Ostravě o správné nastavení varovného systému, firma omezila těžbu kalů v noci, kdy jsou pro uvolňování jedů do ovzduší lepší podmínky. "Ve dne budou laguny zavápňovány zhruba jen polovičním objemem vápna než dosud," dodává Zabavík.

Pro Čistou Ostravu, která laguny likviduje od roku 2004, to znamená zpomalení prací. Povážlivě se jí přitom krátí lhůty dané od státu: Už jednou jí vláda povolila odklad dokončení zakázky o tři roky. Podle nového harmonogramu musí veškerý materiál z lagun vytěžit do konce letošního roku.

Ostravský primátor Petr Kajnar požádal premiéra Petra Nečase, aby se o dodržení lhůt osobně zasadil, protože hrozí, že je Čistá Ostrava nesplní.

Čisté Ostravě se přitom teprve v posledních týdnech podařilo vyřešit problém s odbytem speciálního paliva, jež z kalů z lagun vyrábí. Práce na sanaci musela počátkem roku zastavit, protože se kaly začaly hromadit na Ostravsku, a dokonce i v sousedním Polsku na skládkách.

Původní plán na spalování kalů smíchaných s uhelným prachem v cementárnách a elektrárnách vázne, od začátku sanace se podařilo spálit zatím ani ne polovinu vytěžené hmoty, a to výhradně v Polsku. Až nyní Čistá Ostrava získala povolení skladovat kaly z lagun na skládce společnosti Celio u Litvínova a pálit je v cementárně Lafarge v Čížkovicích. Krajský úřad v Ústí nad Labem dovoz kalů na své území dovolil po dlouhém váhání, ještě v srpnu byla většina radních proti.

Čistá Ostrava nyní vozí kaly zpracované na palivo do severních Čech po železnici. "Odvážíme teď denně jeden vlak paliva, což znamená 66 kontejnerů o hmotnosti cca 1,3 tisíce tun," říká výrobní ředitel Geosanu Jiří Šalda.

Jak uvedl, veškerý zbývající materiál z Ostravy, tedy asi 110 tisíc tun, bude přestěhován k Litvínovu do konce letošního roku a postupně skončí v čížkovických pecích. Termín sanace tak prý Čistá Ostrava zvládne.


Laguny Ostrama

3
firmy tvoří sdružení Čistá Ostrava, jež likviduje ostravské ropné laguny: lídrem je Geosan Group, dalšími členy jsou společnosti Aquatest a OHL ŽS Brno.

362
milionů korun žádá po Čisté Ostravě u arbitráže její bývalý obchodní partner, firma Baltom (dcera dánské skupiny Inreco). Stěžuje si na neuhrazené faktury.

2018
v tomto roce má být celá sanace lagun po Ostramu dokončena. Termín byl původně o tři roky kratší, prodloužení povolila vláda. Kaly ale musí být vytěženy už letos.

2,6
miliardy korun (bez DPH) je cena, díky níž Čistá Ostrava vyhrála tendr na čištění lagun. Sdružení letos neúspěšně žádalo o navýšení ceny o půl miliardy korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů