Úterý, 19. března 2024

Nový šéf ArcelorMittalu představil miliardovou ekologickou investici

Nový šéf ArcelorMittalu představil miliardovou ekologickou investici

Bývalá Nová huť v Ostravě instalovala nové filtry, které mají zlepšit emise prachu až o 70 procent.

Domácí hutní jednička, ArcelorMittal Ostrava, mění šéfa. Po dvou letech končí ve funkci dosavadní generální ředitel Augustine Kochuparampil, nahradí ho Tapas Rajderkar.

Podle mluvčí huti Věry Breiové souvisí výměna se změnou struktury skupiny ArcelorMittal. Ostravský podnik přechází z divize Long Carbon Europe (divize dlouhých výrobků), kterou také vede stávající ředitel Kochuparampil, nově do divize Flat Carbon Europe (divize plochých produktů). "V souvislosti s touto změnou je logické, že firma dostane nového generálního ředitele," uvedla Breiová.

Nový šéf největší domácí hutní firmy je stejně jako jeho předchůdce Ind. Dosud ve skupině ArcelorMittal působil jako evropský šéf závodů, vyrábějících trubky pro automobilový, strojírenský a stavební průmysl.

Rajdekar se poprvé představil při spuštění velké ekologické investice v ostravské huti koncem minulého týdne. Firma instalovala účinnější filtry pro odprášení svého provozu na spékání železné rudy - tedy z takzvané aglomerace, což je součástí výroby tekutého železa. Investice, jež přišla na miliardu korun, má snížit množství produkovaného prachu až o 70 procent. Podle Breiové mají emise prachu klesnout o 270 tun ročně. Ze současných padesáti miligramů prachu na metr krychlový klesnou pod 20 miligramů. Tlumiče v gigantickém potrubí navíc o 15 procent sníží hlučnost filtru.

ArcelorMittal patří k největším znečišťovatelům životního prostředí na Ostravsku, právě prachové emise tu jsou vážným problémem. Ekologické investice byly podmínkou privatizační smlouvy, uzavírané před deseti lety, když stát prodával Novou huť do rukou skupiny Mittal Steel. Celkem (i s filtrem) podle Breiové firma investovala do ekologie 3,6 miliardy korun.

Odborníci zatím nejsou schopni říct, nakolik nové filtry zlepší situaci v emisemi nejvíce postižených ostravských čtvrtích Radvanice a Bartovice. "Měly by se projevit už v nadcházející zimě. Jak přesně, záleží na meteorologických podmínkách. Ale doufám, že ke snížení emisí dojde," řekl Libor Černikovský z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Odprašnění ostravských hutí

1 mld.

korun je suma, na kterou přišly nové tkaninové filtry instalované na provozu takzvané aglomerace ArcelorMittalu Ostrava.

70 %

o tolik klesnou emise prachu ze severní části ostravské huti po spuštění nového zařízení. Mělo by to zlepšit situaci hlavně v nejvíce postižených čtvrtích Radvanice a Bartovice, kde se vyšší znečištění ovzduší projevuje vyšší nemocností obyvatel, zvláště dětí.

15 %

o takovou hodnotu má klesnout hlučnost celého provozu díky účinnějším tlumičům, namontovaným v odprašovacím zařízení.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů