Úterý, 23. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí: kaly ať si řeší kraj sám

Ministerstvo životního prostředí: kaly ať si řeší kraj sám

Ministerstvo životního prostředí zatím nechce zasahovat do situace kolem plánovaného spalování ropných kalů v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes rozeslala médiím jeho mluvčí Michaela Jendeková. Hlídání kontroverzního projektu má podle ministerstva na starosti krajská hygienická stanice, krajský úřad a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Jí prý ministr Tomáš Chalupa (ODS) uložil, aby situaci bedlivě sledovala.

Právě k ministerstvu životního prostředí se plánují odvolat ekologické organizace, pokud kraj nevyhoví jejich stížnostem na změnu integrovaného povolení, jež umožnilo skladování zhruba 110.000 tun ropných kalů u Litvínova.

"Vydávání integrovaných povolení a jejich změny jsou plně v kompetenci příslušných krajských úřadů," uvedla Jendeková. Za kontrolu podmínek skladování a energetického využití podle ní odpovídá ČIŽP, Krajská hygienická stanice a krajský úřad. ČIŽP prý ministr pověřil, aby situaci v Ostravě i Litvínově důkladně monitorovala. "Tyto instituce mohou v případě porušení zákona ukládat nejen sankce, ale i případně zastavit provoz celého zařízení," dodala mluvčí. Za případná porušení podle ní odpovídá státní podnik Diamo a sdružení firem Čistá Ostrava, vedené firmou Geosan.

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun; místa, kde se shromažďovaly odpady z někdejší chemičky Ostramo. Jsou považované za jednu z největších ekologických zátěží, která se řeší už od 90. let a zakázka na likvidaci vyjde stát na 2,6 miliardy korun. Likvidaci provádí sdružení firem Čistá Ostrava, které vede firma Geosan. Současná verze počítá s tím, že kaly zbavené hlíny se smíchají s vápnem a spálí se během šesti let v cementárně v Čížkovicích, která je podle Čisté Ostravy nejvhodnějším zařízením v Česku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů