Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česká Třebová bude mít moderní sběrný dvůr i pro nebezpečný odpad

Česká Třebová bude mít moderní sběrný dvůr i pro nebezpečný odpad

Nový sběrný dvůr s halou a separačními jímkami na ukládání nebezpečného odpadu a vstupem na čip dostavují v České Třebové. Otevře se 12. prosince a nahradí současné dva sběrné dvory, které fungují už dvanáct let. Na tiskové konferenci to dnes řekl starosta města Jaroslav Zedník (Nestraníci).

"Za dvanáct let se potřeby obyvatel města změnily, stejně jako systémy. Rozhodli jsme se vybudovat jeden centrální velký dvůr, který odpovídá všem normám nakládání s odpady," uvedl Zedník.

Zajímavostí nově vybudovaného sběrného dvora budou čipy, které obyvatelé České Třebové dostanou a budou je k odevzdání odpadu opravňovat. "Zjistili jsme, že díky benevolentnímu systému doplácíme na likvidaci odpadu každoročně 4,5 milionu korun. Čipy teď dostanou místní obyvatelé, cizí budou muset platit," řekl starosta.

Čip v podobě přívěsku na klíče lidé ve sběrném dvoře přiloží ke čtečce, ta zkontroluje jejich údaje a zapíše, kolik odpadu majitel přivezl. Pro obyvatele budou služby sběrného dvora zdarma, přespolní a firmy budou platit.
Vybudování sběrného dvora vyšlo podle Zedníka na přibližně 24 milionu korun, 85 procent z ceny pokryly evropské dotace, zbývajících 15 procent město zaplatilo ze svého rozpočtu. Vedení města počítá s tím, že sběrný dvůr do budoucna přinese úspory, a to zejména díky čipovému systému.

Do sběrného dvora lidé mohou zdarma odevzdat všechen běžný odpad z domácností, pneumatiky, kovy, zeminu, elektrospotřebiče i nebezpečné odpady, jako jsou oleje, akumulátory a baterie, pesticidy nebo léky.

Zuzana Doušová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů