Čtvrtek, 28. března 2024

První vodíková hybridní elektrárna je na světě

Před necelými třemi lety představila německá společnost Enertrag zajímavý projekt hybridní elektrárny. Zajímavý byl v tom, že se jednalo o plán výstavby první elektrárny na světě, která bude schopna zajistit uchovávání elektřiny její přeměnou pomocí elektrolýzy na vodík a jeho následné skladování.

První vodíková hybridní elektrárna je na světě

Od konce října 2011 se plán stal skutečností, neboť byl v sousedním Německu tento experiment, který vychází z kombinace výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a z vodíku, uveden do provozu.

Popis procesu

Větrný park dodává v případě nedostatku elektřinu přímo do distribuční soustavy. V případě přebytku elektřiny v této soustavě dodává energii pro elektrolýzu, kde je výstupem vodík, který se následně skladuje ve vodíkových zásobnících (ze zásobníku se může distribuovat pro palivové stanice). Vodík je ze zásobníku směšován ve ventilu s bioplynem a vzniká tak palivová směs pro kogenerační jednotky, které mohou následovně dodávat elektřinu do distribuční soustavy a zároveň teplo pro dálkové rozvody.

Uvedený postup nabyl reality u braniborského města Prenzlau, kde primárně větrné a bioplynové zařízení o výkonu šesti megawatt stojí. Ve větrných dnech, když je slabý odběr proudu, dokáže podle provozovatele, firmy Enertrag, využít přebytečnou elektřinu k získávání vodíku z vody. Ve dnech, kdy naopak nefouká, je pak schopna tento vodík spolu s bioplynem přeměňovat v elektrický proud a teplo pro 9000 domácností v Prenzlau.

Přidaná hodnota

Zbytek vyrobeného vodíku poputuje na speciální čerpací stanice společnosti Total v Berlíně a v Hamburku, kde ho budou moci tankovat bezemisní vozidla poháněná právě tímto prvkem. V budoucnu se počítá s jeho využitím i na velkých letištích, i když zprvu jen u pozemních dopravních prostředků. Celý projekt, jehož stavba vyšla na 21 milionů eur (522 milionů Kč), tak demonstruje jednu z možností využití alternativních zdrojů v energetice a nahrazení zdrojů stávajících.

Unikátní elektrárnu uvedl do provozu braniborský premiér Matthias Platzeck a označil ji za "kvantový skok kupředu" v oblasti zelené energetiky. Šéf Enertragu Werner Diwald považuje za hlavní přínos nového zařízení schopnost ukládat do vodíku energii získanou z větru. "Vodík je ústřední energetické médium budoucnosti, neboť do něj lze ve velkém množství a dostatečnou rychlostí transportovat a ukládat proud," prohlásil.

Kromě jeho firmy a petrochemického koncernu Total se na tomto projektu podílí také elektrárenská společnost Vattenfall a největší německý dopravce Deutsche Bahn. Základní kámen k této hybridní elektrárně položila v roce 2009 kancléřka Angela Merkelová. Podle původních plánů měla být spuštěna už loni v létě, kvůli finančním a technickým problémům se ale její zprovoznění zpozdilo.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů