Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výzkum vlivu znečištěného ovzduší na zdraví lidí v Ostravě končí

Výzkum vlivu znečištěného ovzduší na zdraví lidí v Ostravě končí

Tým Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, vedený Radimem Šrámem, končí po třech letech s výzkumem vlivu znečištěného prostředí na zdraví obyvatel Ostravska. Na pokračování nejsou peníze. Šrám to dnes řekl v Ostravě novinářům. Unikátní výzkum například dokázal, že děti z ostravského obvodu Radvanice a Bartovice jsou kvůli škodlivinám v ovzduší nemocnější než jejich vrstevníci z jiných částí země.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejhorším v celé zemi, ale i v Evropě. Právě Radvanice a Bartovice v sousedství továrny ArcelorMittal jsou na tom v této oblasti nejhůř. Obyvatele Moravskoslezského kraje hlavně na podzim a v zimě opakovaně trápí smog.

"Program končí, protože jsme splnili vše, co jsme naplánovali. Zjistili jsme značně nové poznatky o tom, jak zvýšené koncentrace karcinogenních látek působí negativně na populaci, zejména na děti, proto bych považoval z vhodné, že by výzkum měl pokračovat i v dalších letech," řekl Šrám. Na program však nyní nejsou žádné dotační tituly. "Původně jsme byli podporováni ministerstvy životního prostředí a školství, ale protože se změnilo schéma, tato možnost už dnes není," vysvětlil vědec.

Z výsledků výzkumů například vyplývá, že děti z Ostravy v předškolním věku, zejména v prvním roce života, jsou výrazně nemocnější než ty z jiných částí republiky. Více také trpí astmatem. Prokázaným důsledkem znečištěného ovzduší je vyšší úmrtnost lidí na kardiovaskulární nemoci. Vědci také zjistili, že lidé trvale žijící na Ostravsku mají gen, který jim pomáhá lépe se vyrovnat se smogem. "I kdyby se stav ovzduší nakrásně hned zlepšil, změny v organismu si populace ponese ještě několik desetiletí," řekl Šrám.

Bylo by podle něj vhodné například zkoumat, jak účinná skutečně jsou ekologická opatření, která se nyní provádějí. "Nepochybuji o tom, že se sníží prašnost. Otázka ale je, zda se sníží také množství těch velmi jemných částic a na nich vázaných organických látek, které mají karcinogenní účinky, jako je například benzo(a)pyren," řekl Šrám.

Uvedl, že situace ohledně škodlivin v ovzduší je v Moravskoslezském kraji zcela jiná než v jiných částech státu. Když se od údajů zjištěných v Ostravě odečtou hodnoty naměřené v jiných oblastech, kde znečištění způsobují jen doprava a lokální topeniště, je podle Šráma vidět, jaký podíl na nečistotách má průmysl. "Na základě této úvahy předpokládám, že třeba v Porubě je vliv průmyslu minimálně z 50 až 60 procent a v Bartovicích je vliv průmyslu minimálně z 90 procent," řekl Šrám.

Uvedl také, že jednou z nejzatíženějších oblastí v zemi je Karvinsko, kde se zatím žádný podobný výzkum nedělal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů