Sobota, 27. dubna 2024

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák slavnostně ocenil nejlepší obce kraje v třídění odpadů

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák slavnostně ocenil nejlepší obce kraje v třídění odpadů

Obec Bolatice uspěla v letošním ročníku klání obcí v třídění papíru, plastu, skla a nápojového kartonu z komunálního odpadu a stala se tak vítězem soutěže O keramickou popelnici 2011 v kategorii nad 4 000 obyvatel. V kategorii obcí do 4 000 obyvatel pak zvítězila Obec Nové Heřminovy. Současně byly oceněny i města a obce s největší výtěžností drobných elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele v rámci soutěže O keramické sluchátko 2011.Nejlépe se elektrozařízení třídí v Úvalně, Petřvaldě u Karviné a Novém Jičíně.
Skokany roku jsou Ostrava, Havířov a Karviná
Soutěžilo se v množství vytříděného odpadu na jednoho občana za dané období v jednotlivých tříděných komoditách tj. papír, plast, sklo a nápojový karton. V soutěži O keramickou popelnici byly obce rozděleny do dvou velikostních kategorií. V kategorii do 4 000 obyvatel zvítězila obec Nové Heřminovy (okres Bruntál), jejíž obyvatele vytřídili v přepočtu 54,7 kg/osobu/rok využitelných komunálních odpadů. Kategorii nad 4 000 obyvatel ovládla obec Bolatice (okres Opava) s výtěžností 55,5 kg/osobu/rok. Nově byla v letošním ročníku soutěže zařazena kategorie Skokan roku, která hodnotí meziroční výsledky celkového množství tříděného sběru využitelných odpadů. Mezi nejlepší patří Ostrava, Havířov a Karviná.
Nejlépe se elektrozařízení třídí v Úvalně
V soutěži O keramické sluchátko byly obce rozděleny do tří velikostních kategorií. V kategorii obcí do 2 000 obyvatel zvítězilo Úvalno (okres Bruntál), nad 2 000 obyvatel zvítězil Petřvald (okres Karviná), kategorii obcí s rozšířenou působností vůbec poprvé ovládl Nový Jičín. Nejvíce elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele v posledním roce vytřídili obyvatelé Úvalna (okres Bruntál), to celkem 4,56 kilogramů na osobu. Díky tomu se Úvalno stalo celkovým vítězem ve všech hodnotících kategoriích. "Ve sledovaném období se podařilo obyvatelům našeho kraje vytřídit 1 593 tun elektrospotřebičů. To je o 148 tun více než v minulém roce. Velkou zásluhu na tomto zlepšení mají právě červené kontejnery," informoval 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD), který přesně před rokem slavnostně pokřtil vůbec první červený kontejner v kraji.
Lidé v kraji vytřídili 42 000 tun využitelných složek z komunálního odpadu
Obce a města Moravskoslezského kraje vytřídily za hodnocené období II. pololetí 2010 a I. pololetí 2011 téměř 42 tisíc tun papíru, plastu, skla a nápojového kartonu, které byly předány k dalšímu využití.
Mimo drobné věcné dary obdrželi tři nejlepší z každé kategorie soutěže O keramickou popelnici 2011 i finanční dar z rozpočtu kraje. "Ocenění, které každoročně nejlepším udělujeme, má zástupce obcí motivovat k tomu, aby se snažili třídění odpadů mezi občany maximálně podporovat," uvedl Miroslav Novák. Situace se podle jeho slov každým rokem zlepšuje. Oproti předchozím letům převzalo navíc 20 nejlepších obcí poukaz na svůj strom, který jim bude vysazen na jimi určeném místě v obci. Dalším bonusem pro nejlepší třídiče v kategorii do 4 000 obyvatel je set tašek do domácností na třídění plastu, papíru a skla, které za Moravskoslezský kraj předal symbolicky náměstek Miroslav Novák a dodal: "Věřím, že sady tašek určené do 2 000 domácností kraje ještě více podpoří a hlavně zjednoduší třídění odpadů".
Obyvatelé kraje mají k dispozici 17 563 kontejnerů pro sběr papíru, plastu, skla a nápojového kartonu a dalších 208 kontejnerů pro sběr drobných elektrozařízení
Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. v rámci dlouhodobé spolupráce s Moravskoslezským krajem na projektu Intenzifikace odděleného sběru a využívání vytříděných složek komunálního odpadu včetně obalové složky podporuje rozvoj třídění odpadu v regionu. "V letošním roce bylo v rámci projektu poskytnuto zdarma městům a obcím Moravskoslezského kraje 787 barevných kontejnerů na tříděný odpad. Jejich rozmístění navíc doplňuje soubor informačních a vzdělávacích aktivit s názvem TŘÍDÍME!!!, které letos směřujeme především na Karvinsko a Havířovsko", sdělil regionální zástupce společnosti EKO-KOM, a.s. Lubomír Janda.
Aktuálně mohou občané Moravskoslezského kraje využívat celkem 17 563 kontejnerů k třídění papíru, skla, plastu, nápojových kartonů a kovů. Kontejnery přibývají jak z vlastní iniciativy měst a obcí, ale rovněž také díky systematické technické podpoře kraje a společnosti EKO-KOM, a.s. "Primárně podporujeme takové aktivity, které obyvatelům kraje maximálně usnadní třídění odpadů," dodal závěrem Miroslav Novák.
Červené kontejnery slouží ke sběru drobných elektrozařízení, jako například počítačů, notebooků, klávesnic, kalkulaček, mobilních telefonů nebo elektrických hraček. Kontejnery mají i samostatný otvor na baterie, jejichž následnou recyklaci zajišťuje společnost ECOBAT. Od prosince 2010, kdy byl 1. náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem uveden slavnostně do provozu první červený kontejner v Moravskoslezském kraji, jich nezisková společnost ASEKOL v kraji na vlastní náklady instalovala celkem 208 kusů. Jedna třetina kontejnerů putovala do Ostravy, kde jich je v současné době 77. Celkem 21 červených kontejnerů slouží lidem v Havířově, 15 potom v Karviné. Po 14 kontejnerech mohou lidé využívat v Opavě a Frýdku-Místku. "Cena jednoho červeného kontejneru je 17 150 korun, všechny kontejnery na elektrozařízení v Moravskoslezském kraji tedy přijdou na necelé 3,5 milióny korun", uvedl regionální zástupce ASEKOLu Zdeněk Kovářík.
Výsledky obou soutěží v třídění odpadu O keramickou popelnici 2011 a Keramické sluchátko 2011 byly dnes slavnostně vyhlášeny v Rotschildově zámečku v Ostravě za účasti zástupců 26 nejlepších obcí Moravskoslezského kraje. Organizačně zastřešily soutěž společnosti MamiArt s.r.o. a Agentura pro regionální rozvoj, a.s., která se podle ředitelky Petry Chovaniokové v oblasti třídění odpadů angažuje především vzdělávacími a osvětovými aktivitami.
Přehled nejlepších obcí a měst v soutěži O keramickou popelnici za rok 2011
Obce jsou rozděleny do dvou velikostních kategorií dle počtu obyvatel.
Tabulka výherců soutěže obcí:
Do 4000 obyvatel
Nad 4000 obyvatel
1. místo
Obec Nové Heřminovy
1. místo
Obec Bolatice
2. místo
Obec Velká Štáhle
2. místo
Město Hradec nad Moravicí
3. místo
Obec Třanovice
3. místo
Město Třinec
4. místo
Obec Kujavy
4. místo
Město Bílovec
5. místo
Obec Palkovice
5. místo
Město Dolní Benešov
6. místo
Obec Lhotka
6. místo
Město Jablunkov
7. místo
Obec Trojanovice
7. místo
Město Kravaře
8. místo
Obec Slavkov
8. místo
Statutární město Opava
9. místo
Obec Pstruží
9. místo
Obec Bystřice
10. místo
Obec Baška
10. místo
Obec Vendryně
Výsledky soutěže O keramické sluchátko 2011
Umístění
Obec / město
Odebrané elektrospotřebiče celkem (kg)
Odebrané elektrospotřebiče na 1 obyvatele (kg)
Soutěžní kategorie
1.
Úvalno
4 365
4,56
A
2.
Radkov (okres Opava)
2 100
4,24
A
3.
Petřvald (okres Karviná)
27 254
3,88
B
4.
Trojanovice
7 941
3,59
B
5.
Nový Jičín
77 968
3,21
C
6.
Světlá Hora
4 614
3,05
A
7.
Bílovec
22 870
3,04
C
8.
Třanovice
3 000
3,00
A
9.
Háj ve Slezsku
9 464
2,88
B
10.
Frýdlant nad Ostravicí
26 964
2,79
A
A - do 2 000 obyvatel; B - nad 2 000 obyvatel; C - obec s rozšířenou působností
Kontakty:
Moravskoslezský kraj
28. října 117
702 18 Ostrava
Šárka Vlčková, tisková mluvčí
Tel. 602 715 643
EKO-KOM, a.s.,
Na Pankráci 1685/17, 140 21 Praha 4
Lubomír Janda, regionální manažer
janda@ekokom.cz
tel. 725 372 900
www.ekokom.cz
Agentura pro regionální rozvoj, a.s.
Na Jízdárně 7, čp. 1245,
702 00 Ostrava
Marcela Brožová
brozova@arr.cz
tel. 731 505 655
www.arr.cz
ASEKOL s. r. o.,
Československého exilu 2062/8, 140 00 Praha 4
Zdeněk Kovářík, regionální manažer
kovarik@asekol.cz
tel. 725 008 214
www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů