Pátek, 19. dubna 2024

V dlouhém období se nám vyplatí podnikat eticky, říkají firmy

Férovost se podnikům vyplatí i přes počáteční problémy a nynější krizi. Firmy dávají přednost otevřenosti a jsou tvrdší i k zaměstnancům.

V dlouhém období se nám vyplatí podnikat eticky, říkají firmy

Etické chování je nejen správné, ale pro podnikatele v dlouhodobé perspektivě i velmi efektivní. Nezáleží přitom, zda jsou přímo závislí na veřejných zakázkách, nebo s nimi ani nepřijdou do styku. To je jeden ze závěrů druhé diskuse v rámci cyklu Leader's Talk, který pořádají Hospodářské noviny a jejichž partnerem je poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Firmy, které se rozhodly pro důsledné uplatňování etických pravidel, mohou přitom zpočátku narazit na problémy. "Je to poznat. Za poslední tři roky, kdy uplatňujeme etický kodex, cítíme, že nám klesl obrat," říká Dan Ťok, generální ředitel společnosti Skanska. Nebojí se ale, že by na to jeho společnost doplatila. "Dohodli jsme se s akcionáři, že to podstoupíme. A už se ukazují partneři, kteří si cení toho, že se chováme jinak. Je to ovšem proces, který trvá dlouho," dodává Ťok.

"Krátkodobě se vyplatí švindlovat, zkreslovat, přikrádat. Z dlouhodobého hlediska by se to ale vyplácet nemělo a nevyplácí," varuje ekonom a bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek. Atmosféra se u nás přitom podle diskutujících mění zvolna a záleží zejména na oboru podnikání, jaké v něm panují poměry.

Narozdíl od jiných oblastí mohla mít na férovost mezi firmami překvapivě pozitivní dopad i současná krize. "Transparentnosti krize paradoxně pomáhá. Protože je méně zakázek a více subjektů, tak není s kým se domlouvat. Dochází tak k normální konkurenci," říká Ťok.

Změna atmosféry může mít vliv i na veřejné vnímání hospodářské kriminality. "Firmy se nebojí o tom mluvit, jsou otevřenější a přihlásí se k tomu," vysvětluje Jiří Moser, řídící partner PwC, proč v posledním průzkumu jeho společnosti uvedlo více firem než před dvěma lety, že se staly obětí trestných činů.

Měnící se klima má také vliv na postup vůči zaměstnancům, kteří se něčeho dopustí. Zevnitř firmy přitom podle PwC pochází více než dvě třetiny všech problémů. Nejčastější reakcí je propuštění provinilého zaměstnance, k němuž dochází v 81 procentech případů. V roce 2009 to přitom bylo pouze 31 procent. Jedním z možných vysvětlení je, že zatímco dříve se podniky mohly snažit problémy tajit, dnes sázejí na transparentní a otevřené řešení. "Zpronevěra se řešila raději odchodem dohodou. Ale bylo to dané i tím, že firmy neměly vnitřní pravidla chování a v hraničních případech nevěděly, jak se s takovým zaměstnancem vypořádat," uvádí Moser.

To přirozeně nikdy neplatilo při jasných případech. "Pokud mě někdo okradl, vyhodil jsem ho před deseti lety stejně jako dnes, potvrzuje Andrej Babiš, majitel a šéf holdingu Agrofert. Trest pak i dnes záleží na druhu provinění i postavení zaměstnance. "Pokud ředitel obtěžoval sekretářku a všeobecně platí, že nemáme dobré lidi, tak na to koukám jinak, než když něco ukradl nebo způsobil velký problém," míní Babiš.

Mění se také způsoby, jak společnosti neetické chování odhalují. Babišův Agrofert se například rozhodl nechat celý holding certifikovat na odolnost proti korupci od norské firmy a podle pravidel norské vlády a Transparency International. "Budeme dělat audit potenciální korupce v rámci celého systému," upřesňuje Babiš.

K dnes poměrně populárním anonymním linkám je přitom skeptický ředitel Skansky. "V Česku to úplně nefunguje, protože tady platí princip, že se neudává. Falešná solidarita je hrozně silná," obává se Ťok.

Problémem také stále zůstává úroveň soudnictví a právního řádu v Česku. "Vymahatelnost práva tady není žádná, stát je nefunkční. To víme z praxe," není příliš optimistický Babiš. S tím ale nesouhlasí Tomáš Ježek. "Situace se zlepšila, i když stále nejsme spokojeni. Jakmile však musí hospodářský svět spoléhat na policii a trestní postih, je to stále špatně," říká.

Naději ve všech oblastech může skýtat i generační obměna. "Přijímáme každý rok lidi přímo z vysokých škol a dnes mají absolventi úplně jiné povědomí o etice. Takové věci přímo vyžadují," uzavírá Moser.


Videozáznam z diskuse Leaders' talk na multimedia.ihned.cz


Zaznělo na Leaders' Talk

Dnes mají absolventi úplně jiné povědomí o etice, životním prostředí a odpovědnosti firem a takové věci vyžadují.
Jiří Moser
řídící partner PricewaterhouseCoopers


Krize paradoxně transparentnosti pomáhá. Protože je méně zakázek a více subjektů, není s kým se domlouvat. Dochází tak k normální konkurenci.
Dan Ťok
generální ředitel společnosti Skanska


Dokud se musí hospodářský svět spoléhat na policii a trestní postih, je to stále špatně. Každý se musí bát především vlastního svědomí.
Tomáš Ježek
ekonom, bývalý ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci


Vymahatelnost práva tady není žádná, stát je nefunkční. To víme z praxe.
Andrej Babiš
majitel a šéf holdingu Agrofert

AUTOR: Jan Klesla
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů