Čtvrtek, 28. března 2024

Nejcennější příroda může být dle studie v starých lomech

Nejcennější příroda může být dle studie v starých lomech

Nová studie ukázala, že staré lomy, haldy či odkaliště mohou v České republice patřit k místům s nejcennější přírodou. Píše to v nejnovějším vydání týdeník Respekt. V uplynulých pěti letech podle něj na studii pracoval tým 14 přírodovědců vedený Tomášem Gremlicou z Ústavu pro ekopolitiku v celkem 84 opuštěných lomech, pískovnách, hnědouhelných výsypkách a dalších místech po celé republice.

Takto široce pojatý projekt, jehož výstupem jsou tisíce stran popisů a seznamů nalezených druhů, ve světě prakticky nemá obdobu, uvádí týdeník v článku, jehož autorem je geolog a klimatolog Václav Cílek.

Pro přírodovědce podle něj nebylo tajemstvím, že z opuštěných lomů, hald či pískoven se stávají místa s bohatou přírodou. "Když se však seznámili s celkovými počty nalezených druhů, doslova užasli," píše Respekt.

Přestože se vědci pohybovali na zlomku území České republiky, setkali se prý s 80 procenty všech denních motýlů. Jen druhů vyšších rostlin napočítali téměř 1000, což je zhruba třetina všech, které se v tuzemsku vyskytují. A kdyby se odečetly horské rostliny, je podle autora článku podíl ještě vyšší. "Pět rostlinných druhů, například silenka dněperská, bylo u nás nalezeno vůbec poprvé. To se týká i drobného ptáčka lindušky zelené z pískoven u severočeského Jestřebí, která byla v ČR považována za vyhynulou," píše týdeník. Rekordní lokalitou je podle něj propadlina dolu Jan Žižka na Chomutovsku, kde roste 300 druhů vyšších rostlin.

Překvapující je prý i rozmanitost ptactva - v tomto smyslu je nejbohatší lokalitou úložiště a odkaliště uranových rud u jihočeských Mydlovar, kde se podle studie vyskytuje 126 druhů ptáků. Na druhém místě je odkaliště elektrárny Tušimice se 110 druhy ptáků. "Jen pomalí měkkýši kolonizují nové plochy opravdu pomalu a to samé platí o půdních mikroorganismech, které musí počkat, až se vůbec nějaká půda vyvine," dodává Respekt.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů