Pátek, 29. března 2024

Smog zdarma pro všechny - poslanci rozhodli o zrušení poplatků za znečišťování

Smog zdarma pro všechny - poslanci rozhodli o zrušení poplatků za znečišťování

Ačkoliv minulý týden poslanci schválili nový zákon o ochraně ovzduší, učinili zároveň zcela opačný krok - zrušili průmyslovým podnikům poplatky za znečišťování ovzduší.

"Poplatky za vypouštěné emise představovaly motivaci, aby velcí znečišťovatelé raději zainvestovali do čistějších technologií, než soustavně odváděli státu peníze na poplatcích," řekla Vendula Krčmářová z ostravské pobočky sdružení Arnika. "Navíc představovaly pouze zlomek financí, kterými lze vyčíslit dopad znečištění na životní prostředí," dodala Krčmářová.

Od roku 2015 by firmy neměly platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku či těkavých organických látek. Od konce roku 2021 by měly být zrušeny i poplatky za tuhé znečišťující látky.

Lze si jen těžko představit situaci, že velké průmyslové podniky budou do ekologičtějších technologií investovat samy od sebe co nejdříve. Ačkoliv již dnes by mohly využít některých finančních dotací, stále musí větší část nákladů uhradit sami. Čerpání financí i zájem o modernizaci jsou tak vesměs nízké, jak uvedla nedávno i zpráva Národního kontrolního úřadu.

Zejména v oblasti Ostravska a Karvinska, kdy již déle než týden vládne smogová situace, se průmyslové zdroje podílejí na znečištění ovzduší podstatnou měrou.

Návrh o zrušení poplatků, který prošel sněmovnou, nyní zamíří do senátu.

Další informace viz společná tisková zpráva nevládních organizací z 8. února:
http://arnika.org/poslanci-v-patek-rozhodnou-jestli-nejvetsim-vinikum-smogu-rozdaji-stamiliony-korun

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů