Čtvrtek, 28. března 2024

Jedlá soda - ekologické čistidlo i pohlcovač pachů

Jedlá soda - ekologické čistidlo i pohlcovač pachů

Jedlá soda je všeobecně známá jako lék na pálení žáhy nebo jako součást prášku do pečiva. Má ale mnohem širší využití - je skvělým a všestranným čističem a pohlcovačem pachů. Přitom je soda bikarbona zcela přátelská nejen k životnímu prostředí, ale především je také naprosto zdravotně nezávadná. Za pár korun je k dostání v každém obchodě.

Soda a praní

Pro lepší rozpouštění nečistot a odstranění pachů přidejte do prací lázně půl hrnku sody, která zvýší zásaditost pracího roztoku. Soda je velmi vhodná pro praní dětských látkových plen. Pokud pleny před praním namáčíte, přidejte půl hrnku sody na dva litry vody. Zamezí se tím tvorbě a šíření pachů a tento roztok má také mírně dezinfekční účinek.

Jako prevenci zatuchlé pračky nasypte po praní do bubnu trochu sody. Pohltí vznikající pachy a vlhkost.

Soda a úklid

Smíchejte sodu s malým množstvím octa. Vzniklou pastu naneste na houbičku a použijte k čistění vany, sprchy, dřezů, trouby nebo keramických povrchů.

Pro čištění kávových a čajových konvic a hrnků nasypte sodu na vlhkou houbičku a vydrhněte vnitřek nádoby. Nepoužívejte na hliníkové nádoby.

Termosky nebo dětské lahve vyčistíte tak, že do nich nasypete lžíci sody, zalejete teplou vodou, uzavřete a protřepete. Pro opravdu důkladné vyčištění nechte působit přes noc.

Sodu můžete vyzkoušet i při čištění mopů. Znečištěný mop ponořte přes noc do kbelíku s vodou, ve které jste rozpustili několik lžic sody.

Připálené nádobí vyčistíte tak, že na dno nalijte vodu, zasypete několika lžícemi sody a necháte chvíli vařit. Pokud je připálená vrstva silná, zasypte sodou, nalijte pár lžic horké vody, aby se vytvořila pasta. Nechejte působit přes noc a pak vydrhněte. Nepoužívejte na teflonové pánve!

Soda jako účinný odstraňovač pachů

Pro odstranění pachů z koberců, čalouněného nábytku nebo psích pelíšků poprašte suchý povrch sodou, vyčkejte 15 minut a vysajte. Podobným způsobem můžete vyčistit i plyšové hračky. Stačí je poprášit sodou, nechat chvíli působit a pak vykartáčovat.

Sodu vyzkoušejte na odstranění pachů z myčky na nádobí nasypáním sody na dno myčky. Při mycím cyklu poslouží také ke zvýšení zásaditosti mycí lázně a tím zvýší účinnost mytí.

Odpad zbavíte pachů a usazenin tak, že do něj nasypte několik lžic sody a zalijte hrnkem teplého octa.

Pachy z mikrovlnné trouby, lednice nebo plastových misek na potraviny odstraníte sodou nasypanou na vlhkou houbičku, kterou povrch důkladně vytřete a vysušíte hadříkem. Tento postup můžete použít i při čištění krájecího prkénka. V případě silného pachu použijte pastu ze sody smíchané s trochou octa.

Pro čištění a odstranění pachů z kávovaru rozpusťte 4 lžíce sody v litru teplé vody, nalijte do zásobníku na vodu, kávovar zapněte a nechte roztok protéct.

A to není vše

Pokud potřebujete zbavit pachů srst vašeho zvířecího miláčka, posypte ji sodou, vetřete a pak vykartáčujte.

Staré štětce na barvu budou opět měkké, když je přes noc namočíte do litru vody s půl hrnkem octa a hrnkem sody.

Sodu můžete použít i při hašení malých domácích požárů. Při zahřátí totiž soda vylučuje kysličník uhličitý, který zamezuje přísunu kyslíku. Soda je vhodná k hašení plamene na pánvi nebo grilu. Lze z ní v kombinaci s octem též vyrobit amatérský hasicí přístroj.

Jednoduchý osvěžovač vzduchu vytvoříte nasypáním sody do misky a nakapáním vaší oblíbené silice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů