Čtvrtek, 18. dubna 2024

Plzeňský kraj dal souhlas k záměru stavby spalovny odpadu u Plzně

Plzeňský kraj dal souhlas k záměru stavby spalovny odpadu u Plzně

Souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu v Chotíkově vydal dnes odbor životního prostředí Plzeňského kraje. Součástí této velké EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí) jsou desítky podmínek pro přípravu stavby, výstavbu, zkušební a trvalý provoz. ČTK to řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

"Je to podkladový materiál pro návazná rozhodnutí. Není to rozhodnutí. Tímto se neříká, že se spalovna postaví. O tom rozhodují jiná povolovací řízení, která teprve budou," řekl Rudolf Rečka ze stejného odboru.

Kraj má nyní deset dnů na to, aby stanovisko zveřejnil a rozeslal oznamovateli, dotčeným obcím a správním úřadům. "Zveřejníme to také v pondělí na stránkách informačního systému EIA a na úřední desce kraje. Dnes ho odešleme investorovi (Plzeňské teplárenské)," dodal Plíhal. Investor už dříve uvedl, že ihned poté, co obdrží verdikt kraje, požádá s tímto stanoviskem o územní rozhodnutí na stavbu.

Stanovisko k posuzování vlivu na životní prostředí má podle Rečky 20 stran a vypořádání připomínek k posudku asi 60 stran. "Všechny připomínky občanů a aktivistů jsou vypořádané, ale zahrnuté jsou tam jen ty relevantní. Připomínky buď přišly k posudku EIA, nebo byly vzneseny 25. ledna na veřejném projednání. Podmínky, které jsou součástí stanoviska, by měly být převzaté do povolovacích řízení.

Proti stanovisku se nelze odvolat, protože není v režimu správního řízení. "Slouží jako podkladový materiál pro rozhodnutí, v tomto případě územní. A tam mohou být uplatněny nějaké námitky, ale ne vůči tomuto stanovisku," řekl Rečka. Jde o podklad pro stavební úřad, který bude vydávat územní rozhodnutí, i podklad pro kraj, až bude vydávat integrované povolení provozu zařízení.

Spalovna s roční kapacitou 95.000 tun už má od 8. listopadu kladný závěr zjišťovacího řízení, podle něhož nemusela velkou EIA absolvovat, protože nebude mít velký dopad na životní prostředí. Teplárna ale podle technického šéfa Jiřího Holoubka chtěla po reakci veřejnosti projít celým procesem EIA, jehož součástí byl i oponentní posudek a veřejné projednání. Stavba na skládce odpadů za 2,5 miliardy korun má začít příští rok a skončit v roce 2015. Teplárna podala loni v červnu žádost o dotace z operačního programu Životní prostředí a čeká na verdikt. Pracuje na projektu a běží druhé kolo výběru dodavatele.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů