Pátek, 29. března 2024

ČVUT investuje v areálu bývalé Poldi Kladno více než 600 milionů

ČVUT investuje v areálu bývalé Poldi Kladno více než 600 milionů

Chřadnoucí industriální areál bývalé Poldi Kladno dostane od roku 2014 novou funkci. Budou tu vznikat nejmodernější ekologické technologie na stavby domů.

Na pozemcích o rozloze tří hektarů ještě letos začne pražská ČVUT stavět Univerzitní centrum energeticky efektivního bydlení. "Během měsíce vypíšeme výběrové řízení na dodavatele stavby," řekl HN rektor ČVUT Václav Havlíček. Experimentální pracoviště má futuristický design a samo splňuje nejnáročnější energetická kritéria. Konstrukci navrhl ateliér Med Pavlík architekti. Celkové náklady na projekt včetně vybavení laboratoří jsou více než 600 milionů korun.

Lepší dřevostavby

Studenti a pedagogové stavební fakulty či fakulty architektury budou v centru mimo jiné hledat nové, netradiční materiály, které by se daly pro stavbu ekologických budov použít - například elektrárenské popílky, jež by mohly nahradit cement. Nebo se zaměří na vývoj dřevostaveb s podstatně lepší hlukovou izolací.

Oproti původním plánům došlo dokonce k rozšíření projektu. Univerzita odkoupila od Třineckých železáren, s jejichž válcovnou bude středisko sousedit, tři hektary pozemků místo dříve uvažovaných dvou. "Umožní to realizace výzkumných úkolů využívajících modely ve skutečné velikosti. Předpokládáme rovněž využití nabyté plochy pro širší prezentaci výsledků výzkumu," říká projektový manažer Vít Kosina. Jinými slovy - škola se bude na místě chlubit prototypy, které v centru vybádá.

"Propojování vědy a byznysu je přesně to, co potřebujeme. Navíc toto je další příklad inovativního, sofistikovaného výzkumu," pochvaluje si plány ČVUT kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Univerzita už má ve městě fakultu biomedicíny.

Sanace za 150 milionů

V areálu bývalé Poldovky se letos rozjede ještě jeden stamilionový ekologický projekt. Kladenská radnice nechá za 150 milionů vyčistit zamořenou huť Koněv. Dvouhektarový prostor by měl v budoucnu posloužit jako průmyslová zóna, zmizí kvůli tomu například mohutné betonové konstrukce koksoven.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Julie Daňková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů