Pátek, 26. dubna 2024

Zpráva OSN radí, jak chránit zdraví lidí i klima

UNEP: Omezte emise sazí a látek vedoucích ke vzniku ozónu

Zpráva OSN radí, jak chránit zdraví lidí i klima

Zabránit více než dvěma milionům předčasných úmrtí ročně a ztrátám více než 50 milionů tun zemědělských produktů je cílem vybraných opatření, která navrhuje Zpráva Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Postupy, které zpráva předkládá a analyzuje, jsou již ve vyspělých a rozvojových zemích k dispozici, vyžadují však strategické investice.

Zpráva UNEP analyzuje možná opatření, která by v krátké době mohla vést ke zlepšení kvality ovzduší a přispět ke zpomalení klimatické změny. Český překlad shrnutí této zprávy, nazvané Integrované hodnocení černého uhlíku a troposférického ozónu, připravilo Centrum výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) ve spolupráci s Centrem pro životní prostředí a zdraví. (1)

"Zpráva UNEP doporučuje opatření, která mohou zlepšovat kvalitu ovzduší a významně přispět k ochraně klimatu," uvedl Michal Broža z Informačního centra OSN v Praze "Z modelů lze zjistit, o kolik mohou tato opatření snížit tempo růstu průměrné globální teploty, jaký přínos mohou mít pro klima a ochranu lidského zdraví a jak ovlivňují zemědělské výnosy."

Vybraná opatření směřující ke snížení emisí černého uhlíku (2) a tzv. prekurzorů ozónu (3) zlepší nejen ochranu klimatu, ale také zdraví obyvatel a dostupnost vody či potravin. Patří k nim například zachycování metanu při těžbě uhlí, ropy a zemního plynu, při zacházení s odpady, snížení jeho úniků z plynovodů, využívání čistěji spalujících domácích topenišť, používání filtrů pevných částic v naftových motorech a zákaz spalování zemědělských odpadů na polích. Zavedení uvedených postupů umožňují stávající technologie, ale vyžaduje významné strategické investice a institucionální opatření.

"Navržená opatření mohou v celém světě ročně zabránit milionům předčasných úmrtí a každoroční ztrátě asi 52 milionů tun kukuřice, rýže, sóji a pšenice. Největší výhody získají právě ty regiony, které je zavedou nejrychleji," uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví (4) a dodal: "Prach a ozón dnes představuje v&ya cute;znamnou hrozbu pro zdraví lidí nejen v chudých rozvojových zemích, ale také u nás, protože znečištěné ovzduší každoročně vede k předčasné smrti několika tisíc lidí."

"Tato opatření, uplatněná v praxi, by mohla snížit budoucí globální oteplení asi o 0,5

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů