Pátek, 29. března 2024

Přivítejte jaro návrhem stromu do ankety Strom roku 2012

Přivítejte jaro návrhem stromu do ankety Strom roku 2012

. Nadace Partnerství 21. března vyhlásí již jedenáctý ročník celostátní ankety Strom roku, ve které budou o přízeň veřejnosti soutěžit stromy s nejzajímavějším příběhem.
. Až do 4. května je možné do ankety nominovat stromy, ze kterých pak porota vybere dvanáct finalistů.
. Titul Strom hrdina získají stromy, které jsou negativním způsobem ohroženy některými lidskými činnostmi (např. vandalismem, stavbou).
Brno (20. března 2012) - S příchodem jara Nadace Partnerství opět vyhlásí možnost navrhnout stromy do celostátní ankety Strom roku 2012. Uvítejte jaro procházkou ke svému oblíbenému stromu, vyfoťte jej a spolu s příběhem, který se k němu váže, přihlaste do ankety o nejsympatičtější strom republiky. Návrhy je možné posílat až do 4. května. Do finále postoupí dvanáct stromů vybraných porotou soutěže. O vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování, jehož výtěžek poputuje na výsadbu a ochranu stromů. Odměnou pro vítěze ankety bude arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postup do mezinárodní ankety Evropský strom roku.
"Na rozdíl od jiných soutěží a anket nehledáme nejstarší, nejvyšší nebo nejkrásnější strom. Do ankety patří stromy se zajímavou historií nebo silným příběhem, které dokáží stmelit žáky ve škole, sousedy nebo celou obec," uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Hlavním cílem netradiční ankety je totiž posílení vztahů mezi místními obyvateli a jejich všímavého postoje ke stromům v jejich okolí. "Staré stromy mají své tajuplné kouzlo. Chceme, aby je veřejnost alespoň poodkryla skrze fotografie a příběhy soutěžících stromů. Třeba si pak lidé vzpomenou, že kolem podobných stromů chodí nevědomky každý den do práce nebo do školy," říká Hana Rambousková.
Nominovat strom do ankety může kdokoliv - od jednotlivců, rodin, mateřských a základních škol, přes sdružení, spolky až po celé obce. Kromě stromů s příběhem je možné navrhnout také stromy, které lidé ohrožují svými necitlivými zásahy, stavební činností nebo vandalismem. "Osud těchto stromů bývá často velmi drsný, ale i přes nepříznivé podmínky rostou dál. Podle nás si rozhodně zaslouží pozornost a úctu, a proto je oceňujeme titulem Strom hrdina," vysvětluje Rambousková.
Jak by měl návrh na titul Strom roku nebo Strom hrdina vypadat? Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, každá by ale měla obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii nebo obrázek. Nominaci je potřeba zaslat do pátku 4. května na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail strom.zivota@nap.cz. Informace o anketě Strom roku 2012 jsou dostupné na www.stromzivota.cz/anketa a www.facebook.com/anketastromroku.
Anketu Strom roku 2012 spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů