Pátek, 19. dubna 2024

Pokutu za sanaci lagun v Ostravě bude řešit odvolací orgán MŽP

Pokutu za sanaci lagun v Ostravě bude řešit odvolací orgán MŽP

Pokutou pro společnost Geosan Group za pochybení při sanaci lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě se bude zabývat odvolací orgán ministerstva životního prostředí. ČTK to dnes řekla mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ivana Awwadová. Podklady k odvolacímu řízení by inspekce měla odvolacímu orgánu odeslat dnes.

Za chyby při sanaci lagun, kdy uniklo do ovzduší nadměrné množství oxidu siřičitého, ČIŽP udělila na přelomu ledna a února společnosti Geosan Group pokutu šest milionů korun, tedy při horní zákonné hranici, která je osm milionů. Jde o nejvyšší pokutu, kterou oblastní inspektorát ČIŽP v Ostravě v oblasti integrované prevence vůbec kdy uložil.

Společnost využila svého práva na odvolání. Podle Awwadové nejprve požádala o prodloužení patnáctidenní odvolací lhůty, aby se se stanoviskem inspekce mohla seznámit. "Po dodatečném zdůvodnění a po vypořádání se s dalšími námitkami se tak nyní spis předává odvolacímu orgánu ministerstva životního prostředí," uvedla Awwadová.

Odvolání má odkladný účinek, společnost zatím nemusí pokutu zaplatit. V případě, že by odvolací orgán rozhodnutí inspekce potvrdil, mířila by polovina částky z pokuty do rozpočtu kraje, druhou část pokuty by získal Státní fond životního prostředí. V pravomoci odvolacího orgánu je však podle Awwadové i případná změna výše pokuty.

Náměstek hejtmana pro životní prostředí Miroslav Novák (ČSSD) dnes ČTK řekl, že společnost podle něj porušila všechna možná povolení, a pokutu tak vnímá jako nástroj represe. Připomněl, že dosud nebyly odtěženy všechny laguny a zhotovitel potřebuje prodloužit integrované povolení. Krajská rada ale odmítla požadavek společnosti na vznik meziskladu.

"Řízení o udělení integrovaného povolení tak bylo pozastaveno s tím, že zhotovitel musí doplnit požadované dokumenty," uvedl. Kraj požaduje například souhlas příslušných ministerstev nebo posouzení vlivu na životní prostředí. Bez integrovaného povolení další odtěžování nemůže začít.

Z loňské kontroly inspekcí vyplynulo, že firma porušila několik podmínek integrovaného povolení. Podle závěrů správního řízení firma například při překročení denního imisního limitu pro oxid siřičitý nezastavila práce na zvápňování laguny.

Laguny po chemičce Ostramo, která byla v provozu celé 20. století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group. Ostravský inspektorát ČIŽP loni na podzim kvůli zápachu při sanaci lagun obdržel řadu stížností, a to nejen od občanů z nedalekého sídliště v Ostravě-Fifejdách, ale i z jiných částí města.

Po úniku oxidu siřičitého podal centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z obecného ohrožení. Mluvčí radnice dnes ČTK řekla, že policie případ odložila.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů