Pátek, 29. března 2024

Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin

Ekologičtí zemědělci varují před snížením konkurenceschopnosti kvůli vstřícným postojům k pěstování geneticky modifikovaných plodin

Evropské státy postupně odmítají používání geneticky modifikovaných organismů (GMO). Ekologičtí zemědělci tento obezřetný postoj ke geneticky modifikovaným (GM) plodinám vítají. Biopotraviny jsou zákazníky vyhledávány mimo jiné právě proto, že geneticky modifikované složky jsou z výrobního řetězce vyloučeny.

Spotřebitelé zaměřující se na biopotraviny oceňují, že je garantováno, že se v bioproduktech nenachází žádné GMO, ať již přímo, či zprostředkovaně. V ekologickém zemědělství se GMO nevyužívají ani jako např. zdroje krmiva pro zvířata. Při konvenčním způsobu produkce a výroby potravin tomu tak je často jinak.

"Je s podivem, že tuzemští spotřebitelé si nejsou častokrát vědomi toho, že i v Čechách dostávají některá zvířata krmiva s obsahem GM složek např. sóju nebo kukuřici. Následné produkty živočišného původu však jako GMO označeny být nemusí. Domnívám se, že povědomí veřejnosti o tomto faktu je záměrně udržováno na minimální míře. Kdyby totiž třeba na kelímcích jogurtů bylo uvedeno, že jsou z mléka od krav, které byly krmeny GM plodinami, staly by se daleko méně prodejné," uvádí jeden z příkladů Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ekologičtí zemědělci vítají obezřetný postoj některých evropských zemí, jakými jsou například Francie, která odmítla GMO v posledních dnech. Zároveň upozorňují, že povolení a rozšíření využívání GMO, ať již plodin či zvířat, může v budoucnu ohrozit konkurenceschopnost určitých odvětví tuzemského zemědělství.

"Obáváme se, že může docházet ke kontaminaci produkce GM plodinami, například prostřednictvím osiva či opylováním. Pak by bylo velmi obtížné vyvážet tuzemskou produkci, a to jak ekologickou, tak konvenční, do zemí, které takovou produkci odmítají. Kolegové ze zahraničí se mě často ptají, jak zamezíme kontaminaci produktů GM složkou, když vědí, jaký je přístup České republiky k této problematice. Není vůbec lehké na podobné otázky odpovídat," upozornila Kateřina Nesrstová. Zmíněný problém se již přímo projevil například u produkce medu.

Ekologičtí zemědělci se snaží o vytvoření bioregionů, tj. oblastí, kde se hospodaří ekologicky a GM plodiny zde nemají místo. Spotřebitelé si pak budou jisti, že potraviny vyprodukované v daném regionu GM složky neobsahují. "Na konceptu bioregionů pracujeme již dlouho. Bohužel se nám však tuto myšlenku, díky zainteresovaným skupinám GMO prosazujícím i proti vůli zákazníků, zatím nepodařilo zrealizovat. GMO lobby porazíme jedině ve spolupráci se spotřebiteli, a tak pevně také doufáme, že i čelní představitelé ČR svůj přístup přehodnotí," uzavřela Kateřina Nesrstová.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů