Pátek, 29. března 2024

Prodej tepelných čerpadel loni vzrostl asi o pětinu na 8000

Prodej tepelných čerpadel loni vzrostl asi o pětinu na 8000

Rostoucí ceny energií nutí domácnosti hledat úspornější způsoby topení a ohřevu vody. Stále více lidí volí instalaci tepelných čerpadel, loni jejich prodej vzrostl o zhruba pětinu na 7500 až 8000, sdělil ČTK ředitel jednoho z hlavních dodavatelů na český trh, společnosti Tepelná čerpadla IVT Marek Bláha.

Zájem o čerpadla neupadá ani kvůli tomu, že skončil dotační program Zelená úsporám. Pořizují je hlavně lidé, kteří staví nové rodinné domy. "Věřím, že se letos prodej zvýší na zhruba 9000 čerpadel," řekl Bláha.

Největší zájem je podle Bláhy o čerpadla pracující na principu vzduch-voda, která využívá venkovního vzduchu k ohřevu vody v topném systému. "Je to díky jejich nižší ceně," uvedl Bláha. Přibývá také instalací čerpadel využívajících k ohřevu vody teplo ze země.

Mezi domácnostmi naopak opadá zájem o kotle na tuhá paliva. V loňském roce jejich prodej meziročně klesl o 14 procent na zhruba 33.000.

Cena tepelného čerpadla pro rodinných dům se nejčastěji pohybuje mezi 150.000 až 300.000 korun. Záleží na typu, výkonu a způsobu připojení. Systémy vzduch-voda patří k nejlevnějším, některé zařízení země-voda však stojí i více než 600.000 Kč. Návratnost investice u průměrného čerpadla některé firmy odhadují na pět až deset let.

Náklady na vytápění běžného rodinného domku plynem se ročně pohybují v průměru kolem 30.000 až 35.000 korun, u tepelného čerpadla jsou náklady zhruba o třetinu nižší.

Zájem o tepelná čerpadla by měl růst v dalších letech zejména kvůli stále rostoucím cenám elektřiny a plynu. Plánuje se také zavedení takzvané uhlíkové daně, která zatíží zejména domácnosti s vlastními kotli. Podle některých odborníkům jim tím vzrostou náklady na topení o deset až 20 procent.

Podle Bláhy obchodníci s čerpadly nečekají, že jejich sektor stát znovu podpoří nějakou formou dotací. "Situace na trhu je dobrá, takže dotacemi podpořit nepotřebujeme. Dotace jsou spíše ke škodě, protože přilákají různé podnikavce, kteří na nich chtějí vydělat na úkor kvality," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů