Pátek, 19. dubna 2024

Expo na téma oceán a udržitelný rozvoj zahájeno v Jižní Koreji

Expo na téma oceán a udržitelný rozvoj zahájeno v Jižní Koreji

Ohňostrojem, koncerty a multimediální show zahájila dnes Jižní Korea světovou výstavu Expo 2012, nazvanou Žijící oceán a pobřeží. Expa, které bude v pobřežním městě Josu vítat návštěvníky od soboty až do 12. srpna, se účastní přes sto zemí. Česká republika se vzhledem k tématu na výstavě nepředstaví.

Slavnostnímu ceremoniálu přihlíželo na 2400 lidí včetně nejvyšších státních a politických představitelů řady zemí - kromě prezidenta hostitelské země I Mjong-baka a generálního tajemníka Mezinárodního úřadu pro výstavy Vicenteho Gonzáleze Loscertalese sledovali zahájení například dánský korunní princ Frederik, prezidenti Peru Ollanta Humala, Seychel James Michel či Kiribati Anote Tong.

Kromě 104 zemí se na expu představí i desítka mezinárodních organizací včetně OSN, dvě desítky místních vlád i velké jihokorejské společnosti.

Expo upozorní na klimatické změny, přičemž představí oceán jako vizi pro udržitelný rozvoj lidstva v 21. století, prohlásil v zahajovacím projevu předseda organizačního výboru Kang Tong-sok. "Výstava ukáže vzácné a nekonečné možnosti oceánu," řekl.

Loscertales upozornil, že "Expo 2012 v Josu je díky svému velkému tématu naléhavou výzvou, aby se pozornost obrátila k oceánům a pobřežím jako živoucím subjektům, které podporují život na planetě."
"Každá oblast lidské činnosti je zasažena zdravím mořských zdrojů a každý občan této planety může přispět menší nebo větší měrou k jejich zachování."

Slavnostní ceremoniál pod temnou večerní oblohou zahrnoval přehlídky i hudební a taneční představení. Tóny vyluzované dechovými a strunnými nástroji z orchestru pohupujícího se na mořských vodách dokreslovaly flotilu desítek plachetnic, jachet i tradičních korejských plavidel. Diváci zároveň mohli sledovat záběry života i potenciálu oceánů na "vodní obrazovce".

Nakonec nad dějištěm zahajovacího obřadu zavlály vlajky účastnických zemí.
V areálu expa je kromě pavilonů umístěno mimo jiné obrovské akvárium s 280 druhy ryb, rostlin i mořských savců včetně běluh a lachtanů. Obří obrazovka dlouhá 218 metrů zavede návštěvníka 20.000 mil pod moře, napsala agentura AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů