Pátek, 29. března 2024

Nárůst výroby solární energie může dál zvýšit ceny elektřiny

Nárůst výroby solární energie může dál zvýšit ceny elektřiny

Výroba elektřiny ze solárních zdrojů byla loni vyšší, než se odhadovalo při stanovení cen elektřiny. Distributoři tak vyplatili vyšší podporu a mají nárok na kompenzaci, která zdraží elektřinu v příštím roce. Informuje o tom deník E15. Regulační úřad potvrdil, že náklady budou do cen započteny. Údaje ale nepovažuje za definitivní. Podle firem ČEZ Distribuce i E.ON Distribuce půjde celkem o miliardy korun.

"ČEZ Distribuce zaplatila v roce 2011 na podpoře výroby o 0,7 miliardy korun více, než byly její příjmy pokrývající jí náklady spojené s podporou," uvedla firma ze skupiny ČEZ. Výroba elektřiny z fotovoltaických zdrojů napojených na síť této společnosti byla zhruba o čtvrtinu vyšší, než bylo započteno do cen v roce 2011.
V případě E.ON Distribuce byla podle deníku výroba solární elektřiny vyšší o 12 procent. Společnost uvádí, že zaplatila za rok 2011 na podpoře o 108 milionů korun více, než byly její příjmy na pokrytí nákladů.

"O číslech bude možné hovořit až po vyhodnocení výkazů zhruba v polovině června," uvedla Jarmila Lehnerová z ERÚ. Úřad počítá také s tím, že distributorům bude nutné zároveň kompenzovat ztráty z minulých let. Pro příští rok tak prý zbývá vypořádat zhruba tři miliardy korun na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů.

Informace distributorů potvrzují, že drtivá část podpory připadá na solární elektrárny postavené do roku 2010, píše list.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů