Čtvrtek, 28. března 2024

Alej ve Skaličce se dočká své ceny za vítězství v anketě Strom roku

Alej ve Skaličce se dočká své ceny za vítězství v anketě Strom roku

Alej ve Skaličce na Přerovsku, kterou Nadace Partnerství v minulém roce ocenila titulem Strom roku 2011, ošetří ve dnech 22. až 24. května odborníci na stromy. Alej v anketě svým hlasem podpořilo 12 645 lidí a za své vítězství obdržela poukaz na bezplatné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia. V korunách stromů budou stromolezci odstraňovat zejména suché a poškozené větve. Jako vítěz národního kola alej v únoru reprezentovala Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku, kde obsadila šestou příčku.
Alej tvořená 22 lípami a 10 duby se nachází v zahradách zámku, v jehož budově dnes sídlí sociální ústav pro ženy a dívky s mentálním postižením, Domov Větrný mlýn. "Do ankety alej nominovaly spolu s paní ředitelkou děti z místní základní školy, které stínu stromů využívají během vyučování a pobytu v družině. Díky jejich velkému úsilí při sbírání hlasů se alej stala vítězem ankety o nejsympatičtější strom republiky, získala bezplatné ošetření i popularitu u lidí z širokého okolí," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.
Věk stromů se pohybuje v rozmezí 100 až 400 let, protože je do aleje postupně dosazovali jednotliví majitelé zámku (zejména z rodu Ullersdorfů). Stromy v minulosti stály u hráze dvou rybníčků, dnes lemují po obou stranách přírodní cestičku napříč parkem. "Ošetřovat budeme zejména letité duby, na kterých se podepsal věk a potřebují zdravotní a bezpečnostní řez. Odstraněním suchých, zlomených či jinak nevhodných větví prodloužíme životnost stromů a zajistíme jejich provozní bezpečnost pro okolí," vysvětluje Zdeněk Kovařík z firmy Prostrom Bohemia.
Jako vítěz národního kola se Alej ze Skaličky spolu s dalšími šesti stromy z Bulharska, Francie, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska zúčastnila internetového hlasování v mezinárodní anketě Evropský strom roku. Na evropské úrovni alej skončila šestá, vítězkou se stala maďarská lípa z obce Felsőmocsolád. Slavnostní ocenění Evropského stromu roku 2012 se uskuteční 23. května v Bruselu za účasti dvou bývalých ministrů životního prostředí Ladislava Mika a Jana Dusíka. Vítězná lípa získá putovní cenu známého českého výtvarníka Martina Patřičného.
Ankety Strom roku a Evropský strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů