Pátek, 29. března 2024

Žáci dýchají příliš mnoho kysličníku uhličitého. Školy totiž nevětrají

Učitelé v českých základních školách chtějí žáky ochránit před hlukem, smogem nebo mrazem. A tak raději moc nevětrají...

Žáci dýchají příliš mnoho kysličníku uhličitého. Školy totiž nevětrají

Paradoxně to znamená, že děti dýchají nekvalitní vzduch. Hladiny nebezpečného oxidu uhličitého (CO2) tak až třikrát překračují povolenou koncentraci.

Ukázala to studie neziskového sdružení Energy Consulting, jež se zaměřuje na pasivní domy a úspory energií v budovách. Přitom zvýšené množství oxidu uhličitého, který je jinak běžnou součástí vzduchu, snižuje schopnost soustředění, způsobuje únavu a ospalost. "Ze zkušenosti víme, že doporučená hodnota CO2 se často překračuje. Tak jsme se rozhodli zjistit, jak to vypadá ve školách. V některých učebnách jsme naměřili koncentraci i čtyři tisíce miliontin, přitom povolená hodnota je tisíc pět set," říká Roman Šubrt, předseda sdružení Energy Consulting.

Spolu se svými spolupracovníky měřili dohromady v 17 náhodně vybraných základních školách v jižních Čechách, ve větších i menších městech. "Vždy jsme měřili zhruba ve čtyřech učebnách během přestávek i při vyučování," popisuje Šubrt. Trojnásobek povoleného množství naměřili sice jen v jedné ze sedmnácti škol, ale dvojnásobné hodnoty byly běžné.

Nevětráme. Venku je hluk a zima

Oxid uhličitý vzniká přirozeně během dýchání. Pokud se ovšem větrá špatně, nebo dokonce vůbec, tak v místnosti plné lidí jeho koncentrace rychle stoupá. "Učitelé však často nevětrají, protože je venku zima nebo hluk z ulice," upozorňuje Šubrt.

A závěry měření potvrzuje i Bohumil Kotlík, který vede oddělení hygieny ovzduší Státního zdravotního ústavu. Podobnou studii totiž dělal se svými kolegy v roce 2008 a zahrnul do ní školy ze všech krajů po celé republice. "Také jsme naměřili v jednom extrému i skoro čtyři tisíce. Těch povolených tisíc pět set ovšem bylo překročeno běžně, především v zimě," říká Kotlík.

Za špatný vzduch ve třídách však nemohou jen učitelé. Školy totiž často vůbec nemají zařízení, které by zajišťovalo cirkulaci vzduchu v budově. "Za minulého režimu se tenhle problém příliš neřešil. Zatímco za první republiky i za Rakouska-Uherska platilo pravidlo, že nad dveřmi tříd musí být odvětrávání, většina nynějších škol byla postavená v 50. a 60. letech a tam se nad cirkulací vzduchu nikdo příliš nezamýšlel," říká Kotlík.

Přitom při příliš velké koncentraci oxidu uhličitého ztrácí člověk pozornost a bojuje s únavou. "U citlivějších lidí to může přecházet i v bolest hlavy," upozorňuje Kotlík. Dodává, že když měřili ve třídě, kde kantor využil alespoň u jednoho okna mikroventilaci, hodnoty pak byly v pořádku.

Přestávka, větrání zakázáno

V českých školách existuje dvojí výklad větrání. Někde na to využívají přestávky, jinde je to naopak přísně zakázáno kvůli bezpečnosti dětí. "První, co udělám při vstupu do třídy, je, že otevřu okno," říká Eva Varhulíková, zástupkyně ředitelky Základní školy Londýnská v Praze.

"Na druhou stranu vím, že když dřív byla ještě základní škola v Legerově ulici, nevětralo se tam. Byla tak rušná, že se tam při otevřeném okně skutečně učit nedalo," krčí rameny Varhulíková.


Oxid uhličitý

Povoleno

Podle vyhlášky je v povolena v místnostech koncentrace oxidu uhličitého maximálně 1500 miliontin (1500 ppm).

Naměřeno

V některých školách odborníci naměřili až 4000 miliontin (4000 ppm) CO2

Vlastnosti

Bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, při vysoké koncentraci je smrtelný.

Příklady koncentrací

čerstvý vzduch (360 až 400 ppm)

doporučená úroveň ve vnitřních prostorách (800 až 1000 ppm)

příznaky únavy a snižování koncentrace (nad 1000 ppm)

maximální koncentrace bez zdravotních rizik (do 5000 ppm)


Za první republiky platilo pravidlo, že nade dveřmi tříd musí být odvětrávání. Za minulého režimu se tenhle problém neřešil.
Bohumil Kotlík
Státní zdravotní ústav

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů