Pátek, 29. března 2024

Kdo s koho: Tři možné scénáře uhelné bitvy, kterou rozjel ČEZ

Soutěž o to, kdo se stane nejsilnější ryze soukromou energetickou společností v Česku, se dostává do další fáze. Jde o elektrárny, uhlí, peníze a vliv ve zpolitizovaném odvětví energetiky.

Kdo s koho: Tři možné scénáře uhelné bitvy, kterou rozjel ČEZ

Klíčem k němu mají být dvě elektrárny - Počerady a Chvaletice -, o kterých včera ČEZ oficiálně oznámil, že je prodává. Uchazeči o ně jsou dva: Czech Coal a Energetický průmyslový holding (EPH). A možnosti, jak to dopadne, tři.

1. Uhlí vítězí

Podle první z nich získá elektrárny Czech Coal. Ovládá totiž zásoby uhlí na Mostecku, které jsou pro Počerady klíčové. Vlastníky společnosti jsou Jan Dienstl a Pavel Tykač. Ti sice mají uhlí, ale žádné elektrárny. Přitom propojení dolů s výrobou elektřiny by zvýšilo jejich vliv a zisk. "Využívali by levné domácí uhlí a prodávali elektřinu za cenu, která se tvoří v Německu," říká Tomáš Sýkora, akciový analytik firmy Patria. Zatím dodávají uhlí do elektráren, například právě do Počerad, jež vlastní ČEZ.

K elektrárnám by se Czech Coal mohl dostat za výhodných podmínek, protože Počerady stojí hned vedle jeho dolů a sehnat odjinud levné uhlí by bylo pro jiného majitele těžké. ČEZ uvažuje o prodeji elektráren právě kvůli potížím s dodávkami uhlí. Současná smlouva s Czech Coal končí a od příštího roku údajně požaduje dodavatel skoro dvojnásobnou cenu. "Je to chytré, tlačit cenu uhlí nahoru a snižovat tak cenu elektrárny, o jejímž prodeji jednám," říká Michal Šnobr, analytik banky J&T.

Pokud ale jde o nákup elektráren, Czech Coal zřejmě nebude mít peníze na to, aby zaplatil okolo 35 miliard korun, tedy cenu, odhadovanou například analytikem Sýkorou. I tak by ale ČEZ získal značnou hotovost a vykázal mimořádný zisk. Jeho vedení by si tím mohlo vysloužit pochvalu od největšího akcionáře, kterým je stát shánějící momentálně peníze na vyspravení rozpočtu.

Problém je, že Czech Coal by ale pak potřeboval sehnat ještě zhruba dalších skoro čtyřicet miliard, aby elektrárny zrekonstruoval a mohl je provozovat i po zpřísnění emisních limitů v roce 2016.

2: Gigant testuje konkurenci

Další možností je, že ČEZ nic prodat nechce a jde jen o snahu vyvolat nátlak na Pavla Tykače, aby snížil ceny svého uhlí. Po neúspěšné nabídce k prodeji, kdy by se nenašel kupec za slušnou cenu, by se ČEZ obrátil na úřady se stížností na Czech Coal. Lidé z ČEZ tvrdí, že majitelé uhlí proti němu zneužívají svého fakticky monopolního postavení. A antimonopolní úřad by pak nařídil nabízenou cenu snížit.

Šlo by zároveň o pomstu ČEZ vůči Czech Coalu. Vztahy jsou napjaté. Bývalý generální ředitel polostátní energetické firmy a dnešní předseda jeho dozorčí rady Martin Roman (který má ve firmě stále velký vliv) si myslí, že právě Pavel Tykač stál za tím, že musel opustit ředitelské křeslo. Šlo o to, kdo vypustil do novin dokumenty, které vzbuzují podezření, že Martin Roman je svázán se Škodou Plzeň a má z ní peníze. Škoda Plzeň přitom od ČEZ dostávala zakázky. "Jde o kampaň proti mně, protože žádný nevýhodný obchod s Czech Coal přese mě neprojde," tvrdil loni Roman. Dienstl naopak prohlašoval, že ČEZ vyhrožoval Czech Coalu, aby z něj dostal prodloužení smluv o dodávkách uhlí do Počerad, které končí tento rok.

3: ČEZ ostrouhá

Nejzajímavější je třetí varianta, podle které získá elektrárny EPH. Firma už sice nějaké má, například Opatovice, kam dodává uhlí Czech Coal. Nemá ale vlastní palivo. Tedy aspoň ne v Česku. ČEZ by byl prodejem Chvaletic a Počerad spokojený, zbavil by se dlouhodobého sporu a získal hotovost. Sází na to, že EPH - za nímž stojí dvě velké finanční skupiny PPF a J&T - bude ochoten zaplatit slušnou cenu.

Holding navenek reprezentuje Daniel Křetínský, majitel dvacetiprocentního podílu, který od PPF a J&T na budoucí expanzi dostane 130 miliard korun. Navíc má od jedenácti bank přislíbený úvěr ve výši miliardy eur. Výhodou EPH jsou i dobré vztahy s vedením ČEZ. Už s ním obchodoval, například od něj odkoupil polovinu německého dolu Mibrag.

Podmínkou pro koupi Počerad a Chvaletic ovšem je, že se EPH před tím dohodne se svým konkurentem Tykačem na nějakém modelu dodávek uhlí za rozumnou cenu. Není ale jasné, co by mu za to nabídl. Zřejmě určitý podíl na zisku z Počerad, tedy model, o němž už prý jednou jednal Tykač s ČEZ. Otázkou pak ale je, kolik by Křetínský za elektrárny zaplatil, pokud by v soutěži fakticky neměl žádného konkurenta.

Marek Hudema
S přispěním Nikity Poljakova

Je to chytré, tlačit cenu uhlí nahoru, a snižovat tak cenu elektrárny, o jejímž prodeji jednám.
MICHAL ŠNOBR
analytik banky J&T


O co se hraje

Informace o možném prodeji elektráren Chvaletice a Počerady kolují trhem už delší dobu. ČEZ tlačí nedostatek uhlí, který by měl nastat od roku 2013. Na jeho dodávkách se už několik let nemůže dohodnout s vlastníkem největších zásob uhlí v Česku, skupinou Czech Coal. Proč nyní ČEZ informaci oficiálně zveřejnil? Prý aby nalákal další potenciální kupce. V boji o Chvaletice a Počerady se ale zjevně střetnou jen dva hráči - EPH a Czech Coal.


Czech Coal

Hlavní postavy:
Jan Dienstl a Pavel Tykač, ovládají společnost Czech Coal, která sedí na mosteckém uhlí. To vystačí na desítky let.

O co jim jde:
Máme uhlí, ale nemáme elektrárnu, vypráví v rozhovorech Dienstl. Czech Coal ale nebude mít komu své uhlí prodat, protože ho nabízí za 70 Kč za gigajoule, což je až dvojnásobek ceny podle současných smluv. Jeho klíčový zákazník, ČEZ, tak drahé uhlí nechce, byť od příštího roku nebude mít čím topit v Počeradech. Oba hráči se tak drží v šachu. Proto chtějí Dienstl s Tykačem svoji elektrárnu, aby nemuseli být závislí na ČEZ ani EPH.

Jaké mají šance:
Czech Coal má díky svému uhlí větší potenciál efektivně elektrárny využít. Problémem jsou ale vztahy mezi Tykačem a vedením ČEZ, kteří jsou na sobě částečně závislí, nejsou však schopni se dlouhodobě dohodnout. Je ale fakt, že s odchodem Martina Romana z čela ČEZ a příchodem Daniela Beneše se vztahy zlepšily.


Elektrárna Počerady

Majitel: ČEZ a. s.
Výroba elektřiny: ročně cca 6 TWh
Instalovaná kapacita: 5x 200 MW
Uvedení do provozu: 1970 (blok 2), 1971 (blok 3 a 4), 1977 (blok 5 a 6)
Roční tržby z prodané elektřiny: 8,3 mld. Kč (odhad)
Nezbytné investice: 20 mld. Kč (do roku 2016 totiž musí splnit přísnější evropské emisní limity pro uhelné kotle - pokud je nesplní, bude muset výrobu elektřiny zastavit)
Palivo: hnědé energetické uhlí (je zásobována uhlím od společnosti Czech Coal a. s. z pět kilometrů vzdáleného lomu Vršany a palivo má smluvně zajištěno pouze do konce roku 2012; ČEZ se snažil s Czech Coal dohodnout na podmínkách pokračování dodávek paliva i po roce 2012, jednání ale nikam nevedla)


Elektrárna Chvaletice

Majitel: ČEZ a. s.
Výroba elektřiny: ročně cca 2,5 - 3,5 TWh
Instalovaná kapacita: 4x 200 MW
Uvedení do provozu: 1973 až 1979 (4 bloky)
Roční tržby z prodané elektřiny: 4,9 mld. Kč (odhad)
Nezbytné investice: 20 mld. Kč (do roku 2016 totiž musí splnit přísnější evropské emisní limity pro uhelné kotle, jinak bude muset výrobu elektřiny zastavit; ČEZ už ale oznámil, že elektrárna "vzhledem k ekonomickým důvodům přechází do režimu ,řízeného dožívání´")
Palivo: hnědé uhlí (je zásobována uhlím od Severočeských dolů, které patří do skupiny ČEZ)


EPH

Hlavní postavy:
Eneregetický a průmyslový holding vlastní J&T (40 procent), PPF (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent)

O co jim jde:
Budují energtické impérium. Manažer holdingu Křetínský v dubnu prozradil, že holding dostane od PPF a J&T 130 mld. Kč na budoucí expanzi. EPH navíc nevyšla chystaná akvizice Plzeňské teplárenské. Tím spíš mu to však umožní nabídnout víc peněz za Chvaletice a Počerady. Křetínský už poslal skupině ČEZ vlastní návrh na koupi elektráren, které přibližně oceňuje na dvacet miliard korun. Tvrdí však, že tuto částku za ně zaplatit nehodlá.

Jaké mají šance:
Do karet EPH hraje fakt, že má silné finanční zázemí a že se společností ČEZ už řadu obchodů úspěšně uzavřel. Nemá však vlastní uhlí a byl by závislý na dohodě s Czech Coal, přesně tak, jak je nyní ČEZ.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů